日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Arts
Course Code AC314
Theme・Subtitle 近代東アジア・ユーラシア2
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Thu.5
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Credits 2
Course Number HIS3500
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

This course discusses the process by which Taiwan's tea industry transitioned from traditional handmade to modern mechanized industries during the Qing dynasty and the Japanese colonial period in terms of production, distribution, and consumption.

【Course Contents】

This course analyzes the modernization of Asia based on actual examples of the promotion of the tea industry during the Japanese colonial period in Taiwan.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション:「茶」とグローバルヒストリー
2 アジアの中の台湾①:台湾茶業社会の形成
3 アジアの中の台湾②:台湾総督府と茶
4 茶のネットワーク①:閩南人と茶
5 茶のネットワーク②:客家人と茶
6 茶のネットワーク③:日本人と茶
7 近代消費社会と茶①:アメリカ社会と茶
8 近代消費社会と茶②:ニセモノかホンモノか
9 近代消費社会と茶③:茶と広告
10 農業作物から工業製品へ①:手工業からエステートへ
11 農業作物から工業製品へ②:茶と人材育成
12 農業作物から工業製品へ③:茶と多国籍企業
13 農業作物から工業製品へ④:茶と帝国
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

補足事項 (Supplementary Items)
学生への質問も活発に行う予定なので、積極的な授業への参加が期待される。

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

下記参考文献などを参照し、知識を深めてほしい。可能であれば、台湾の旧跡を訪ね見聞を広げてほしい。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 リアクションペーパー・授業への参画度(質問や意見などの発言)(60%)
中間テスト(20%)
最終レポート(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
なし

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 河原林直人 『近代アジアと台湾 : 台湾茶業の歴史的展開』 世界思想社 2003 4790710203
2 角山栄 『茶の世界史 : 緑茶の文化と紅茶の社会』 中央公論新社 2017 9784121805966

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】