日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Arts
Course Code AC373
Theme・Subtitle 都市空間論
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Fri.4
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number HIS3600
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2024年10月5日付変更 成績評価方法・基準(変更理由:備考修正)[変更前]最終レポート課題、講義内のみに課題の詳細については、講義の中でお知らせします。

【Course Objectives】

1.Students will be able to understand the historical changes in urban space
2. Students will be able to understand the perspective and methods of life history and their significance.
3. Students will be able to gain a perspective on discussing areas and culture in modern Japan through case studies.
4. Students will be able to discuss new perspectives of geography and history and their possibilities.

【Course Contents】

In this lecture, we discuss the phenomena of "urban space" and its historical changes. The purpose of this lecture is to give a perspective on the characteristics, history, and culture of the region from the life history, and a perspective on the contemporary society in which we live and the future. We introduce various cases based on field work, and approach this problem from the perspective of socio-economic history, agricultural history, cultural history, environmental history, etc., with historical geography.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション
2 都市空間の誕生:都市空間を行き交う人びと
3 胃袋から考える都市空間(1)一膳飯屋と都市
4 胃袋から考える都市空間(2)工場の共同炊事と集団食
5 胃袋から考える都市空間(3)近代都市の惣菜史
6 胃袋から考える都市空間(4)都市の台所が担う救済と経済
7 胃袋から考える都市空間(5)日常茶飯からジェンダーを論じる
8 胃袋から考える都市空間(6)おふくろの味と現代社会
9 ごみから考える都市空間(1)黄金の社会経済史
10 ごみから考える都市空間(2)汚物の誕生
11 ごみから考える都市空間(3)バキュームカーが支えた経済発展
12 ごみから考える都市空間(4)グローバルサニテーション
13 これからの都市空間を創造する
14 まとめとふりかえり

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業中に配布するレジュメや資料を見直し、授業内容に関連する書籍、記事、映画、小説、ニュースなど、さまざまな情報に積極的に触れ、自分自身で議論を深められるように心がけてください。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
レポート試験 (Report Exam) 70
平常点 (In-class Points)30 講義内のミニ課題提出(30%)
備考 (Notes)
講義内のミニ課題の詳細については、講義の中でお知らせします。

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
特に指定しません。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 湯澤規子 『在来産業と家族の地域史―ライフヒストリーから見た小規模家族経営と結城紬生産』 古今書院 2009 9784772241250
2 湯澤規子 『胃袋の近代-食と人びとの日常史』 名古屋大学出版会 2018 9784815809164
3 湯澤規子 『7袋のポテトチップス―食べるを語る、胃袋の戦後史』 晶文社 2019 9784794970794
4 湯澤規子 『ウンコはどこから来て、どこへ行くのか』 ちくま新書 2020 9784480073303
5 湯澤規子 『焼き芋とドーナツー日米シスターフッド交流秘史』 KADOKAWA 2023 9784041126493
その他 (Others)
その他、適宜授業中に紹介します。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】