日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Arts
Course Code AT115
Theme・Subtitle 『柚珍秘密箱』を読む
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.2
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Credits 2
Course Number JAL2410
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

To be able to decipher modern materials that are different from normative kana usage and classical grammar, and to consider the history of Japanese, which is closely related to daily life, based on the characteristics of the materials, while paying attention to the usage of onomatopoeia and adverbs.

【Course Contents】

From a Japanese perspective, we will read and understand cookbooks written in the early modern period in an exercise format. For example, even in modern times, there are "recipe terms" such as "a little pepper," "one tablespoon," "three tablespoons of vinegar," "sliced," and "simmered slowly." How has that been established? We will investigate such things in search of the source during the Edo period when cooking culture flourished. In addition, while thinking about what kind of ingenuity the people of Edo were expressing in the absence of "Western-style" cooking utensils and ingredients that are often used by modern people, there are various things. We will make full use of the materials to get closer to the actual situation.
The person in charge deciphers the broken characters in the block book image, considers the words and phrases, creates a modern translation, and deepens the consideration from a Japanese perspective such as characters, kana-zukai, vocabulary, and grammar. It will be announced. Since the distinction of characters falls into the simple category, I would like to ask for a critical examination of the content.
Even beginners can take this course.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 資料概説及び課題の確認
2 発表見本及び発表者の決定
3 担当者による発表と討議(1)
4 担当者による発表と討議(2)
5 担当者による発表と討議(3)
6 担当者による発表と討議(4)
7 担当者による発表と討議(5)
8 担当者による発表と討議(6)
9 担当者による発表と討議(7)
10 担当者による発表と討議(8)
11 担当者による発表と討議(9)
12 担当者による発表と討議(10)
13 担当者による発表と討議(11)
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

【予習】発表者以外の受講生は、当該箇所の崩し字を解読した上で、不明点をチェックしつつ、日本語学的にポイントとなりそうな個所を明確にして臨むこと(1時間程度)。発表者は、相応の時間を費やして資料を準備しつつ臨むこと。
【復習】授業中に扱った内容や指摘を受けた点、補足が求められた点について各自で復習に励むこと(通常1時間程度、発表者は相応の時間を費やすことになる)。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 発表内容(40%)
討議への参加状況(30%)
最終レポート(Final Report)(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
受講者は、国会図書館デジタルコレクション(https://dl.ndl.go.jp/pid/2536184/1/1)から画像を全コマダウンロードして用いることになる。なお、初回に印刷して臨む必要はない。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 原田信男 『料理百珍集』 八坂書房 2009 9784896949483

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

・崩し字を基礎から学びますが、内容の検討をメインに行いたいため、どうしても難しい場合には活字本を援用することもあります。
・古文の基礎はそこまで必要ありません。必要に応じて補います。
・図書館やインターネット上の資料を活用して、柚子を使った様々な料理を多角的に読み解いていきます。資料は適宜紹介しますが、発表に際して江戸時代の百科事典や国語辞書などを引くこともあります。
・料理の腕前は一切問いませんが、料理に興味があるとより楽しめる内容の書籍を読み解いていきます。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

関連資料がインターネット上にたくさんあるため、授業に際してタブレット端末やノートPCがあるとその場で閲覧できて便利です。また、崩し字を読み解くためには鉛筆と消しゴムがあると心底便利です。

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】