日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
文学部/College of ArtsCollege of Arts |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
AU120/AU120AU120 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
本を作ろう |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
金3/Fri.3 Fri.3 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
PCW3810 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Participants will gain practical experience in book making. The process of making a book can be broken down into different technical stages, and anyone can produce a book if they are skilled in these steps. However, a thorough understanding of the content of the manuscript is essential to create a satisfying and fulfilling book for readers. In the first half of this semester you will refine your approach to the manuscript, and in the second half you will practice the editing process. Our goal is to be able to design the final image of the publication simply by reading the manuscript.
We will look at different types of books and magazines, and then examine the editorial methods used. We will be aware of where editing can make a big difference, such as where the author's intentions lie, who the target audience is and what the appropriate publication format is. We will also learn and practice book and magazine publishing, which have different production processes.
1 | オリエンテーション――講師紹介および学生自己紹介。その後、本演習のプランを提示し、授業の進め方を示します。 |
2 | 本や雑誌を構成している要素や、本作りのプロセスを学びます。 |
3 | 本作りにあたって、編集者が何をしているのか説明します。 |
4 | この演習でどんな本をつくるのか相談します。 |
5 | 文章への取り組み方①――まとまった分量の文書を読み、タイトルや小見出しのつけ方を学びます。 |
6 | 文章への取り組み方②――まとまった分量の文書を読み、タイトルや小見出しのつけ方を学びます。 |
7 | 文章への取り組み方③――原稿の校正の仕方を学びます。 |
8 | 文章への取り組み方④――原稿を印刷できる水準に高める練習をします。 |
9 | 装丁の考え方や帯の役割について学びます。 |
10 | インタビューの仕方について学びます。 |
11 | 相互に、編集、校正作業を行い、原稿を完成に近づけます。 |
12 | 相互に、編集、校正作業を行い、原稿を完成に近づけます。 |
13 | 原稿の最終点検をします。その後、原稿は印刷所に渡り、実際に本が作成されます。 |
14 | 完成した本について講評します。参加者各自の学びや反省点をクラス全体で共有します。 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
各自の原稿作成は、おおむね授業時間以外の時間を使うことになります。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業で発表し、意見を述べる(70%) 最終成果物(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
本演習参加者は、本作りを実体験する。本作りのプロセスは、技術的な諸段階に分解でき、それらに習熟すれば、誰にでも本の製作は可能である。ただし、読者に納得感や充足感を与える本を作るには、原稿内容の深い理解が欠かせない。本演習の前半では、原稿への向き合い方を磨き、後半で、編集実務を実践する。原稿を読んで、出版の最終的なイメージを思い描けるようになることが目標である。
Participants will gain practical experience in book making. The process of making a book can be broken down into different technical stages, and anyone can produce a book if they are skilled in these steps. However, a thorough understanding of the content of the manuscript is essential to create a satisfying and fulfilling book for readers. In the first half of this semester you will refine your approach to the manuscript, and in the second half you will practice the editing process. Our goal is to be able to design the final image of the publication simply by reading the manuscript.
さまざまなタイプの本・雑誌を取り上げ、そこで採用されている編集方法を吟味する。執筆者の意図はどこにあるのか、対象読者は誰か、ふさわしい刊行形態はなにか、など編集に大きな違いが生じてくるポイントに意識を向けていく。また、書籍と雑誌の製作・編集プロセスは異なっており、その両方について学び、実践する。
We will look at different types of books and magazines, and then examine the editorial methods used. We will be aware of where editing can make a big difference, such as where the author's intentions lie, who the target audience is and what the appropriate publication format is. We will also learn and practice book and magazine publishing, which have different production processes.
1 | オリエンテーション――講師紹介および学生自己紹介。その後、本演習のプランを提示し、授業の進め方を示します。 |
2 | 本や雑誌を構成している要素や、本作りのプロセスを学びます。 |
3 | 本作りにあたって、編集者が何をしているのか説明します。 |
4 | この演習でどんな本をつくるのか相談します。 |
5 | 文章への取り組み方①――まとまった分量の文書を読み、タイトルや小見出しのつけ方を学びます。 |
6 | 文章への取り組み方②――まとまった分量の文書を読み、タイトルや小見出しのつけ方を学びます。 |
7 | 文章への取り組み方③――原稿の校正の仕方を学びます。 |
8 | 文章への取り組み方④――原稿を印刷できる水準に高める練習をします。 |
9 | 装丁の考え方や帯の役割について学びます。 |
10 | インタビューの仕方について学びます。 |
11 | 相互に、編集、校正作業を行い、原稿を完成に近づけます。 |
12 | 相互に、編集、校正作業を行い、原稿を完成に近づけます。 |
13 | 原稿の最終点検をします。その後、原稿は印刷所に渡り、実際に本が作成されます。 |
14 | 完成した本について講評します。参加者各自の学びや反省点をクラス全体で共有します。 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
各自の原稿作成は、おおむね授業時間以外の時間を使うことになります。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業で発表し、意見を述べる(70%) 最終成果物(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None