日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Business
Course Code BT030
Theme・Subtitle 日本の経営の歴史を、江戸時代から現代まで学ぶ
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Tue.3
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Credits 2
Course Number BUS1700
Language Japanese
Class Registration Method Lottery Registration(定員:400人/ Capacity:400)
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

By the end of this course, the students should be able to :
1) grasp the Japanese business history
2) examine the characteristics and the issues of Japanese management
3) ask and answer their own questions about Japanese management

【Course Contents】

This course explores the economic development of Japan from the 17th century (Tokugawa period) to the present.

In order to learn the characteristics of Japanese management, we will take up following topics: the business environment from Edo period to the present, management organization, development of labor management, zaibatus and post-war corporate groups, distribution innovation, Japanese production system, Japanese employment practices and so on.

This course will address the following questions: How did the merchants of Tokugawa Japan and Meiji entrepreneurs do their business? How did Japan industrialize its economy? What were the Japanese management practices? We analyze these issues from the historical point of view.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション:歴史を学ぶ意味、江戸時代の経済・社会(初期豪商の経営)
2 江戸時代の商家経営1(都市大商家:鴻池家と三井家)
3 江戸時代の商家経営2(商家の経営管理システム)
4 近代産業経営の成立と政商・財閥:岩崎弥太郎(三菱財閥)
5 都市型ビジネスとサラリーマンの誕生:小林一三(阪急電鉄)
6 企業活動の国際化
日本型人事労務管理の生成と経営家族主義、養成工の育成
7 大衆消費社会の到来と耐久消費財メーカーの発展
企業家1:松下幸之助(パナソニック)
8 企業家2:井深大・盛田昭夫(ソニー)
9 企業集団とメインバンクシステム
10 日本的生産システムの形成:トヨタ生産システム、豊田喜一郎と大野耐一
11 流通のイノベーション:中内㓛 (ダイエー)・鈴木敏文(セブンイレブン)
12 企業家3:稲盛和夫(京セラ・KDDI)
13 日本的雇用慣行(終身雇用・年功賃金・企業別組合)
14 日本的経営システムの変容、企業家4:永守重信(ニデック)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外に、授業中に出された小レポート課題に取り組んでもらうことがあります。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業中もしくは授業後の小レポート(複数回実施予定)(40%)
期末レポート1(40%)
期末レポート2(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 宮本又郎・岡部桂史・平野恭平編著 『1からの経営史』 硯学舎 2014 9784502089008
2 宮本又郎・阿部武司・宇田川勝・澤井実・橘川武郎 『日本経営史 江戸時代から21世紀へ 新版』 有斐閣 2007 9784641163003
その他 (Others)
授業は、毎回、配布資料を中心に行いますので、テキストを購入しなくても受講に不都合はありません。
より一層理解を深めたい方には、テキストを読むことをお薦め致します。

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
そのほか、適宜授業内で、参考文献や、内容を紹介した論文に関する情報をお伝えします。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

この授業では、海外の事例に触れることはありますが、基本的に日本の経営史を中心に講義形式で行います。
また、映像資料も活用し、理解を深めていきます。

資料の配布、課題の提出などにCanvas LMSを使用します。

小レポート課題に対するフィードバックは、授業中に一部の学生の解答を取り上げて、講評する形で行います。

講義をきっかけに気になったことや関心が湧いたことについての発言を歓迎します。
なお、授業計画は各回の進み具合に応じて、予告なく変更することがあります。

【注意事項 / Notice】