日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Business
Course Code BT106
Theme・Subtitle 企業における生産活動の諸原理と生産戦略の発展・現状の理解
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.4
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Credits 2
Course Number BUS3200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

The aim of this course is for students to understand the theory of production activities in companies, its development and current situation, its meaning, and its significance in terms of competition, reading various documents from a historical and social science perspective.

【Course Contents】

Production is an activity that characterizes human social activities. In this course, we will first learn a general production activity, and then understand historically the specificity of the modern production activity and the principles that the company is the main constituent of the production. Next, we will learn an outline of the production control in the company under such specificity. And after having learned theoretically how a characteristic and the change of the production system occur, we will understand the historical development of the production system and new development in connection with the change of the way of the competition between companies - from mass production system to the flexible production system, globalization of the production, cellular manufacturing, EMS, and platform. In this course, using the reference book below, I intend to distribute the key points and the reference materials of the lecture through Canvas LMS accordingly. Students are necessary to attend each class with the handouts for lectures after reading reference books and handouts, and having done preparations. Students must assume that I do not distribute the slides of the lecture (Photographing/shooting the slides is also strictly prohibited).

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス
 序章 講義の視角
2 第1部 生産の基礎
 第1章 生産とは何か / 第2章 資本主義における生産
3 第2部 企業活動と生産の原理
 第3章 生産管理の概要と企業活動
4  第4章 経済性と生産戦略(1)規模の経済・範囲の経済性
5  第4章 経済性と生産戦略(2) 連結の経済・取引費用
6  第5章 産業の発展と生産システム(1)PLCと生産システムの発展
7  第5章 産業の発展と生産システム(2)イノベーションと生産システムの発展
8 第3部 企業の発展と生産の歴史
 第6章 大量生産システムの形成と発展
9  第7章 柔軟な大量生産への展開
10  第8章 生産の国際化の展開
11  第9章 90年代以降の生産システム(1)セル生産
12  第9章 90年代以降の生産システム(2)EMS
13  第10章 今日の生産システムの現状:21世紀型生産システムへの展望
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

講義の前には、配布された講義のプリントや資料、ポイントなどを必ず入手し、各自読解するなど、よく理解したうえで、これらの資料を持参して受講すること。また自分の意見・質問等を持って講義に参加することが必要である。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
筆記試験 (Written Exam) 80
平常点 (In-class Points)20 小テスト等(20%)
備考 (Notes)
講義中に意見等を求めたり、進度を確認する場合があるので、これにより加点することもある。

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
なし

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 秋野晶二ほか 『グローバル化とイノベーションの経営学』 税務経理協会 2018 9784419065621
2 立教大学経営学部 『経営学入門 』 新世社 2023 4883843661
その他 (Others)
上記の参考文献には本講義で講義をしたり、参考とする内容が収められれている。適宜講義で紹介するので、読んで理解したうえで講義に臨むことが望ましい。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

講義のプリントや資料などの配布はCanvas LMSを活用する。受講生は必ず講義前にダウンロードのうえ、よく読み、講義に持参して受講することが必須である。対面での直接配布は行わないので、注意すること。また主な連絡事項はCanvas LMSを通じても連絡をするので、適宜閲覧すること。

【注意事項 / Notice】