English
開講年度/ Academic Year |
2024 |
科目設置学部/ College |
経営学部/College of Business |
科目コード等/ Course Code |
BT221/BT221 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・Subtitle |
日本における品質管理 |
授業形態/ Class Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class Style |
講義/Lecture |
校地/ Campus |
池袋/Ikebukuro |
学期/ Semester |
春学期/Spring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・Room |
水5/Wed.5 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ Credits |
2 |
科目ナンバリング/ Course Number |
BUS3800 |
使用言語/ Language |
日本語/Japanese |
履修登録方法/ Class Registration Method |
科目コード登録/Course Code Registration |
配当年次/ Assigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ Notes |
本講議では,日本の製造業における品質管理の歴史,概要,キーとなる方法論,最近の動向について解説する.受講生は,品質管理の歴史を学ぶとともに,日本の品質管理の発展の歴史や日本の品質管理の特徴などを理解する.品質管理のキーとなる方法論では,問題解決の基本的な考え方や方法論,および,品質管理におけるデータ活用などがあり,その活用方法知る.
産業界で活躍しているゲストスピーカーからの話を聞き,実社会での実情を知る.
In this lecture, the history, overview, key methodologies, and recent trends of quality control in the Japanese manufacturing industry will be explained. Students will learn the history of quality control and understand the history of development of quality control in Japan and the characteristics of Japanese quality control. The key methodologies of quality control include basic concepts and methodologies of problem solving and the use of data in quality control, and how to utilize them.
To listen to guest speakers who are active in the industrial world and to understand the actual situation in the real world.
本講議では,日本の製造業における品質管理の歴史,概要,キーとなる方法論,最近の動向について講義する.
品質管理の歴史・概要では,日本の品質管理の発展の歴史や日本の品質管理の特徴などを説明する.品質管理のキーとなる方法論では,問題解決の基本的な考え方や方法論,および,品質管理におけるデータ活用などについて説明する.データ活用では,特に,重要なトピックとして因果の分析,ロバストネスの確保を取り上げる.最後に品質管理の最近の動向として,ビッグデータの活用やこれからの品質経営などについて説明する.
なお,本講座では産業界で活躍している方を適宜ゲストスピーカーとしてお呼びする.
In this lecture, the history, overview, key methodologies, and recent trends of quality control in the Japanese manufacturing industry will be lectured.
In the history and overview of quality control, the history of development of quality control in Japan and characteristics of Japanese quality control will be explained. In the key methodologies of quality control, basic concepts and methodologies of problem solving and data utilization in quality control will be explained. In the area of data utilization, the analysis of cause-and-effect and ensuring robustness will be discussed as important topics. Finally, recent trends in quality management, such as the use of big data and the future of quality management, will be explained.
Guest speakers who are active in the industry will be invited as necessary.
1 | 日本の品質管理の歴史・特徴(1) |
2 | 日本の品質管理の歴史・特徴(2) |
3 | 品質マネジメントシステムの国際規格 |
4 | 統計解析ソフトウェアの発展 |
5 | 問題解決ストーリー |
6 | 要因の絞り込み(QC七つ道具) |
7 | 品質管理と統計手法 |
8 | データに基づく科学的アプローチ |
9 | 因果の分析 |
10 | ロバストネスの確保 |
11 | 最近の動向(1)(DX版QC七つ道具DN7の紹介) |
12 | 最近の動向(2)(質向上のための8つのTheory) |
13 | データ活用の発展 |
14 | これからの品質経営 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
各回での講義への出席と、講義で指示される宿題を提出すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
リアクションペーパー5×14回(70%) 最終レポート(Final Report)(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None