日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Business
Course Code BT221
Theme・Subtitle 日本における品質管理
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.5
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number BUS3800
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

In this lecture, the history, overview, key methodologies, and recent trends of quality control in the Japanese manufacturing industry will be explained. Students will learn the history of quality control and understand the history of development of quality control in Japan and the characteristics of Japanese quality control. The key methodologies of quality control include basic concepts and methodologies of problem solving and the use of data in quality control, and how to utilize them.
To listen to guest speakers who are active in the industrial world and to understand the actual situation in the real world.

【Course Contents】

In this lecture, the history, overview, key methodologies, and recent trends of quality control in the Japanese manufacturing industry will be lectured.
In the history and overview of quality control, the history of development of quality control in Japan and characteristics of Japanese quality control will be explained. In the key methodologies of quality control, basic concepts and methodologies of problem solving and data utilization in quality control will be explained. In the area of data utilization, the analysis of cause-and-effect and ensuring robustness will be discussed as important topics. Finally, recent trends in quality management, such as the use of big data and the future of quality management, will be explained.
Guest speakers who are active in the industry will be invited as necessary.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 日本の品質管理の歴史・特徴(1)
2 日本の品質管理の歴史・特徴(2)
3 品質マネジメントシステムの国際規格
4 統計解析ソフトウェアの発展
5 問題解決ストーリー
6 要因の絞り込み(QC七つ道具)
7 品質管理と統計手法
8 データに基づく科学的アプローチ
9 因果の分析
10 ロバストネスの確保
11 最近の動向(1)(DX版QC七つ道具DN7の紹介)
12 最近の動向(2)(質向上のための8つのTheory)
13 データ活用の発展
14 これからの品質経営

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

各回での講義への出席と、講義で指示される宿題を提出すること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 リアクションペーパー5×14回(70%)
最終レポート(Final Report)(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】