日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Business
Course Code BT283
Theme・Subtitle 管理会計の理論と実践
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Tue.5
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number BUS3013
Language Others
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes コンセントレーション:アカウンティング&ファイナンス領域

【Course Objectives】

This workshop aims to understand how cost management methods are used in business management practice and acquire useful knowledge.

【Course Contents】

This workshop aims to gain an understanding of cost management, based on theory and cases. Each lecture will be assigned to a designated book, and the person (group) in charge will give a presentation. A question-and-answer session is then held on the content of the presentation to deepen understanding. Workshops are then held with researchers and practitioners to discuss the significance and issues of cost accounting and to acquire further knowledge.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス(演習の進め方など)
2 戦略的コストマネジメントへの招待・戦略的コストマネジメントの基本概念
3 個別原価計算
4 総合原価計算
5 ABC (Activity-based Costing)・ABM(Activity-based Management)
6 原価配分
7 コストビヘイビアと原価関数の推定
8 意思決定と原価分析
9 戦略的コストマネジメントと価値連鎖分析
10 CVP分析とコスト構造
11 標準原価計算と原価差異分析・原価改善
12 原価企画
13 ワークショップ①
14 ワークショップ②

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

・発表担当者でない受講者も事前にテキストの該当箇所を読んでくること。
・講義内での質疑応答が活発に行われるように事前の準備が必要である。
・講義後使用した資料を再度読み込むことで知識の定着を図ること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業への参加・貢献度合い[14回分](50%)
レポート(毎回のプレゼンテーション)への準備状況とその内容 [25%×2回](50%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 梶原 武久 『戦略的コストマネジメント』 中央経済社 2022年 9784502421518

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

・講義内で補足説明を適宜行っていくが,1年次に履修した「会計学入門」レベルの知識があった方が理解は早いと思われる。

・ワークショップの回数やゲストスピーカーのスケジュールによっては,講義計画を変更する可能性がある。現時点ではワークショップを2回~3回予定している。

【注意事項 / Notice】