日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Business
Course Code BT311
Theme・Subtitle 経営戦略論:ビジネス・モデル・デザイン
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Tue.5
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number GBU2010
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes コンセントレーション:マネジメント領域

【Course Objectives】

Management requires three skills — Art: The sensitivity and expressive power required for “aesthetic and empathetic sensitivity,” Science: the objective and analytical ability required for “scientific observation and experimentation,” and Know-how: the specialized area of business management dealing with “applied knowledge and skills.”
The purpose of this seminar is to foster the ability to "perceive," "think," and "convey.” These are skills which are necessary to analyze, plan and propose a business from a unique perspective. The ability to “perceive” is the means of visualizing the actual state of a business (timeline analysis, mapping, structure analysis, etc.). The ability to “think” means being able to use these three thinking styles: logical thinking, critical thinking, and systems thinking. Finally, the ability to “convey” is the process (scenario planning, 3P Model, model rebuilding) of formulating and restructuring (reframing) the business strategy.

【Course Contents】

In this seminar, all participants will analyze management problems and propose solutions based on case analysis, workshops, corporate research, etc. using various business evaluation models and analysis frameworks.
The course schedule shown below is tentative and may be changed at the discretion of the instructor as the course progresses.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 テーマ1:診る力:ビジネスの実態を可視化するための手法
2 タイムライン分析 1:ゼミ参加者による発表、討議
3 タイムライン分析 2:ゼミ参加者による発表、討議
4 タイムライン分析 3:ゼミ参加者による発表、討議
5 マッピング 1:ゼミ参加者による発表、討議
6 マッピング 2:ゼミ参加者による発表、討議
7 マッピング 3:ゼミ参加者による発表、討議
8 構造分析 1:ゼミ参加者による発表、討議
9 構造分析 2:ゼミ参加者による発表、討議
10 構造分析 3:ゼミ参加者による発表、討議
11 テーマ2:考える力:戦略を考えるための3つ発想法
12 論理的思考 1:ゼミ参加者による発表、討議
13 論理的思考 2:ゼミ参加者による発表、討議
14 論理的思考 3:ゼミ参加者による発表、討議

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時に指示する

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業期間内の発表・レポート(50%)
ディスカッション(50%)
備考 (Notes)
 

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
授業時に指示する

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
授業時に指示する

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

ゼミのホームページ: https://d-zemi.jp

Students enrolled in this course will be expected to actively participate in team work in cooperation with other students enrolled in this (and in some cases from other) seminar classes, and to act in an ethical and responsible manner. Academic misconduct will not be tolerated. Absences will negatively impact grades.

【注意事項 / Notice】