日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経営学部/College of BusinessCollege of Business |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BT402/BT402BT402 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
マーケティング・リーダーシップ マーケティングの理論的,実践的理解 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
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校地/ CampusCampus |
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学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
木4/Thu.4 Thu.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BUS3010 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
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履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
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備考/ NotesNotes |
コンセントレーション:マーケティング領域 |
In this course, students will acquire critical thinking skills, analytical skills, and business sense through learning about social phenomena in marketing.
In order to cultivate students’ knowledge and sense of marketing, a topic will be chosen on a monthly basis throughout the year which students will conduct research on. Furthermore, through the process of cultivating students’ social skills through the group work portion of the seminar, students will also uncover their own individual strengths as well. By identifying each other’s strengths and weaknesses, each student will advance their self-development both individually and as a group in this seminar held jointly for both second and third-year students.
Students will be trained to effectively multi-task as they work on reports, readings, and debates, and prepare presentations. In addition, students will acquire practical business skills, as well as basic skills related to mental toughness, communication, and leadership through opportunities to perform group work with your seniors, peers, and juniors.
1 | 方法論的著作の輪読-1, ディベート-1 |
2 | 方法論的著作の輪読-2, ディベート-2 |
3 | 方法論的著作の輪読-3, ディベート-3 |
4 | 方法論的著作の輪読-4, ディベート-4 |
5 | 企業研究中間発表 |
6 | ヒット商品分析-1 |
7 | ヒット商品分析-2 |
8 | マーケティング著作の輪読-1, ディベート-5 |
9 | マーケティング著作の輪読-2, ディベート-6 |
10 | フィールドワーク |
11 | ケーススタディ-1 |
12 | ケーススタディ-2 |
13 | 学年対抗ディベート |
14 | 企業研究報告会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎回の課題,輪読などでの学習範囲の予習を確実に行うこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
プレゼンテーション(40%) 授業期間内の複数レポート(40%) 発言の回数及び内容(20%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
随時授業中に提示する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 有馬賢治 | 『マーケティング・ブレンド』 | 白桃書房 | 2006 | 4561661557 |
2 | 有馬賢治 | 『マーケティング・オン・ビジネス』 | 新世社 | 2015 | 9784883842346 |
有馬ゼミホームページ
http://www.arima-seminar.com/
参考Webサイト
http://biz-journal.jp/series/kenji-arima-marketing-kihon/
http://biz-journal.jp/series/kenji-arima-marketing/
マーケティングを通じて社会現象を理解し,考える力,分析する力,ビジネス・センスを身につける。
In this course, students will acquire critical thinking skills, analytical skills, and business sense through learning about social phenomena in marketing.
マーケティングに関する知識・センスを養うために,一年間月単位でトピックを決めて研究を進める。また,グループワークから社会性を身に付ける過程を通じて,個人の実力を養っていく。ゼミは,2年生,3年生が合同で行い,互いの長所,短所を指摘しながら自己研鑚を進める。
レポート課題,輪読,ディベート,プレゼンテーションの準備を併行して行い,マルチタスクをこなせる人材を育成する。また,グループワークを先輩・同輩・後輩と行う機会を通じて,メンタルタフネス,コミュニケーション能力,リーダーシップに関わる基礎力と応用力を身につけていく。
In order to cultivate students’ knowledge and sense of marketing, a topic will be chosen on a monthly basis throughout the year which students will conduct research on. Furthermore, through the process of cultivating students’ social skills through the group work portion of the seminar, students will also uncover their own individual strengths as well. By identifying each other’s strengths and weaknesses, each student will advance their self-development both individually and as a group in this seminar held jointly for both second and third-year students.
Students will be trained to effectively multi-task as they work on reports, readings, and debates, and prepare presentations. In addition, students will acquire practical business skills, as well as basic skills related to mental toughness, communication, and leadership through opportunities to perform group work with your seniors, peers, and juniors.
1 | 方法論的著作の輪読-1, ディベート-1 |
2 | 方法論的著作の輪読-2, ディベート-2 |
3 | 方法論的著作の輪読-3, ディベート-3 |
4 | 方法論的著作の輪読-4, ディベート-4 |
5 | 企業研究中間発表 |
6 | ヒット商品分析-1 |
7 | ヒット商品分析-2 |
8 | マーケティング著作の輪読-1, ディベート-5 |
9 | マーケティング著作の輪読-2, ディベート-6 |
10 | フィールドワーク |
11 | ケーススタディ-1 |
12 | ケーススタディ-2 |
13 | 学年対抗ディベート |
14 | 企業研究報告会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎回の課題,輪読などでの学習範囲の予習を確実に行うこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
プレゼンテーション(40%) 授業期間内の複数レポート(40%) 発言の回数及び内容(20%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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随時授業中に提示する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 有馬賢治 | 『マーケティング・ブレンド』 | 白桃書房 | 2006 | 4561661557 |
2 | 有馬賢治 | 『マーケティング・オン・ビジネス』 | 新世社 | 2015 | 9784883842346 |
有馬ゼミホームページ
http://www.arima-seminar.com/
参考Webサイト
http://biz-journal.jp/series/kenji-arima-marketing-kihon/
http://biz-journal.jp/series/kenji-arima-marketing/