日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経営学部/College of BusinessCollege of Business |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BT631/BT631BT631 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
課題解決を通したリーダーシップ開発 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
火5/Tue.5 Tue.5 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BUS3510 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Develop leadership by leveraging one's own attributes through addressing the 'business challenges' of the client company.
This class aims to develop leadership skills for all members and problem-solving skills that are essential for business professionals to thrive collectively.
By involving diverse stakeholders such as students from different faculties and academic years, employees from client company, students assistants, and class lecturers, students will collaboratively propose plans to address client challenges. The class format adopts small group Project-Based Learning (PBL), meeting the client's needs, aiming to provide unique value that is distinctively their own.
+ Skills Covered in the class (tentative):
- Leadership
- Business Communication
- Logical Thinking
- Problem-Solving
- Presentation
1 | キックオフ、ビジネス課題の発表 |
2 | チーム発表、情報収集 |
3 | 情報収集、現状分析 |
4 | 解決したい課題の特定 |
5 | コンセプト設計 |
6 | クライアントへの中間報告準備 |
7 | クライアントへの中間報告 |
8 | 中間報告振り返り |
9 | プランの構造化(ビジネスモデル) |
10 | 解決策の検証 |
11 | プラン実現への工夫 |
12 | クライアントへの最終報告リハーサル |
13 | クライアントへの最終報告 |
14 | 全体振り返り |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
クライアント企業への訪問を実施予定 詳細は別途クラス内で指示する |
毎回個人又は、チームでの課題あり(週3~5時間程度)
別途クラス内で指示する
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
グループワークの成果(30%) 授業中の発表・討議・質疑応答(30%) 提出物(40%) |
備考 (Notes) | ||
欠席3回でD評価とする |
なし/None
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 安宅和人 | 『イシューからはじめよ ― 知的生産の「シンプルな本質」』 | 英治出版 | 2010 | 9784862760852 |
2 | 堀尾志保、舘野泰一 | 『これからのリーダーシップ』 | 日本能率協会マネジメントセンター | 2020 | 9784820727842 |
その他 (Others) | |||||
別途クラス内で指示する |
クライアント企業の持つ ”ビジネス課題” の解決を通じて、自分の特性を活かしたリーダーシップを発揮する。
Develop leadership by leveraging one's own attributes through addressing the 'business challenges' of the client company.
この授業は、ビジネスパーソンに求められる全員発揮型のリーダーシップと課題解決のスキル習得を目的とする。
学部や学年の異なる学生、クライアント企業の社員、教員、授業運営スタッフなど多様な関係者を巻き込みながら、クライアントの課題解決を実現するプランを考える。
授業はPBL(Project Based Learning)形式で行い、クライアントに寄り添いながら、自分たち”ならでは”の価値提供を目指す。
授業の中で取り扱うスキル(予定):
・リーダーシップ
・ビジネスコミュニケーション
・論理思考
・課題解決力
・プレゼンテーション
This class aims to develop leadership skills for all members and problem-solving skills that are essential for business professionals to thrive collectively.
By involving diverse stakeholders such as students from different faculties and academic years, employees from client company, students assistants, and class lecturers, students will collaboratively propose plans to address client challenges. The class format adopts small group Project-Based Learning (PBL), meeting the client's needs, aiming to provide unique value that is distinctively their own.
+ Skills Covered in the class (tentative):
- Leadership
- Business Communication
- Logical Thinking
- Problem-Solving
- Presentation
1 | キックオフ、ビジネス課題の発表 |
2 | チーム発表、情報収集 |
3 | 情報収集、現状分析 |
4 | 解決したい課題の特定 |
5 | コンセプト設計 |
6 | クライアントへの中間報告準備 |
7 | クライアントへの中間報告 |
8 | 中間報告振り返り |
9 | プランの構造化(ビジネスモデル) |
10 | 解決策の検証 |
11 | プラン実現への工夫 |
12 | クライアントへの最終報告リハーサル |
13 | クライアントへの最終報告 |
14 | 全体振り返り |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
クライアント企業への訪問を実施予定 詳細は別途クラス内で指示する |
毎回個人又は、チームでの課題あり(週3~5時間程度)
別途クラス内で指示する
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
グループワークの成果(30%) 授業中の発表・討議・質疑応答(30%) 提出物(40%) |
備考 (Notes) | ||
欠席3回でD評価とする |
なし/None
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 安宅和人 | 『イシューからはじめよ ― 知的生産の「シンプルな本質」』 | 英治出版 | 2010 | 9784862760852 |
2 | 堀尾志保、舘野泰一 | 『これからのリーダーシップ』 | 日本能率協会マネジメントセンター | 2020 | 9784820727842 |
その他 (Others) | |||||
別途クラス内で指示する |