日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX019/BX019BX019 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
食べ物と健康から見て東アジア社会経済史 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
木3/Thu.3 Thu.3 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX1710 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
While acquiring basic knowledge about the socio-economic history of East Asia through food and health, you will also touch on the implications of food systems and epidemiological transitions in socio-economic history. You will understand the diverse ways of thinking and approaches to the history of socio-economics that are not covered in studies up to high school.
History is an essential component of economics: Learning history, you can well understand the background of the current economic structure. Rather merely memorizing the events in the past days, this course will help you to comprehend how the economy has evolved until today. At the same time, you will get the picture of what topics are discussed on the frontiers of historical research.
The course is held in relay by five lecturers, who talk on a specific theme respectively.
1 | イントロダクション |
2 | 帝国の朝鮮米 |
3 | 帝国の中の「健康な」朝鮮牛 |
4 | 海を渡る紅蔘と三井物産 |
5 | 「文明的滋養」たる牛乳の渡来と普及 |
6 | 朝鮮の「苹果戦」 |
7 | 明太子と帝国 |
8 | 食料帝国と朝鮮: 焼酎とビール |
9 | 焼酎業の再調合 |
10 | 麦酒を飲む植民地 |
11 | 白い煙の朝鮮と帝国 |
12 | スペイン・インフルエンザの大流行 |
13 | 朝鮮簡易生命保険とラヂオ体操の普及 |
14 | 補足とまとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
基礎知識の確認・整理のために高校時代に使用した社会経済史の教科書に目を通すと授業の理解が深まり効果的な学習ができる。復習では配布物やノートのほか,シラバスや授業ごとに挙げる文献が参考になる。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
レポート課題(20%) ディスカッション・ディベート(10%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 林采成 | 『飲食朝鮮』 | 名古屋大学出版会 | 2019 | 9784815809409 |
2 | 林采成 | 『健康朝鮮』 | 名古屋大学出版会 | 2024 | 9784815811440 |
食べ物と健康から東アジアの社会経済史に関する基礎知識を習得しつつ,フードシステムと疫学転換が社会経済史において意味合いを有するかに触れる。高校までの学習では扱われない,経済の歴史の多様な考え方,アプローチの仕方を理解する。
While acquiring basic knowledge about the socio-economic history of East Asia through food and health, you will also touch on the implications of food systems and epidemiological transitions in socio-economic history. You will understand the diverse ways of thinking and approaches to the history of socio-economics that are not covered in studies up to high school.
経済を学ぶうえで歴史は非常に重要です。なぜなら,歴史を知ることによって,今日の経済社会の成り立ちがはじめて理解できるからです。この授業では,単に過去の出来事を暗記するのではなく,経済がどのように動いてきたのかをとらえようとします。同時に,研究の最前線ではどのようなテーマが扱われ,議論されているのかを,入門的に学びます。
History is an essential component of economics: Learning history, you can well understand the background of the current economic structure. Rather merely memorizing the events in the past days, this course will help you to comprehend how the economy has evolved until today. At the same time, you will get the picture of what topics are discussed on the frontiers of historical research.
The course is held in relay by five lecturers, who talk on a specific theme respectively.
1 | イントロダクション |
2 | 帝国の朝鮮米 |
3 | 帝国の中の「健康な」朝鮮牛 |
4 | 海を渡る紅蔘と三井物産 |
5 | 「文明的滋養」たる牛乳の渡来と普及 |
6 | 朝鮮の「苹果戦」 |
7 | 明太子と帝国 |
8 | 食料帝国と朝鮮: 焼酎とビール |
9 | 焼酎業の再調合 |
10 | 麦酒を飲む植民地 |
11 | 白い煙の朝鮮と帝国 |
12 | スペイン・インフルエンザの大流行 |
13 | 朝鮮簡易生命保険とラヂオ体操の普及 |
14 | 補足とまとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
基礎知識の確認・整理のために高校時代に使用した社会経済史の教科書に目を通すと授業の理解が深まり効果的な学習ができる。復習では配布物やノートのほか,シラバスや授業ごとに挙げる文献が参考になる。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
レポート課題(20%) ディスカッション・ディベート(10%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 林采成 | 『飲食朝鮮』 | 名古屋大学出版会 | 2019 | 9784815809409 |
2 | 林采成 | 『健康朝鮮』 | 名古屋大学出版会 | 2024 | 9784815811440 |