日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College College of Economics
Course Code BX020
Theme・Subtitle 入門:経済史の最前線
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Thu.3
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Credits 2
Course Number ECX1710
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes

【Course Objectives】

In this course, while acquiring the elementary knowledge of the economic history of Japan, other Asian countries and Europe, you will come in touch with the forefront studies of each field and various approaches of economic history.

【Course Contents】

History is an essential component of economics: Learning history, you can well understand the background of the current economic structure. Rather merely memorizing the events in the past days, this course will help you to comprehend how the economy has evolved until today. At the same time, you will get the picture of what topics are discussed on the frontiers of historical research.
The course is held in relay by two lecturers, who talk on a specific theme respectively.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 (林)食料帝国と朝鮮: 米
2 (林)食料帝国と朝鮮: 牛
3 (林)食料帝国と朝鮮: 朝鮮人参
4 (林)食料帝国と朝鮮: りんご
5 (林)食料帝国と朝鮮: 明太子
6 (林)食料帝国と朝鮮: 焼酎
7 (林)食料帝国と朝鮮: ビール
8 (湊)砂糖とグローバル経済史
9 (湊)砂糖とアジア経済史
10 (湊)戦前ジャワの製糖業
11 (湊)戦前台湾の製糖業
12 (湊)戦前台湾農家とサトウキビ栽培
13 (湊)戦前日本の砂糖から考える企業間関係
14 (湊)戦前日本の砂糖から考える関税と消費税

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

基礎知識の確認・整理のために高校時代に使用した日本史や世界史の教科書に目を通すと授業の理解が深まり効果的な学習ができる。復習では配布物やノートのほか,シラバスや授業ごとに挙げる文献が参考になる。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
筆記試験 (Written Exam) 100
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 林采成 『飲食朝鮮』 名古屋大学出版会 2019 9784815809409
2 川北稔 『砂糖の世界史』 岩波ジュニア新書 1996 9784005002764

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】