日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Economics
Course Code BX032
Theme・Subtitle Strategic Reading
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items) 対面
Campus Other
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Fri.4
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Credits 2
Course Number ECX2033
Language Others
Class Registration Method Lottery Registration(定員:50人/ Capacity:50)
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

The goal of this class is to learn the basic academic terminologies and be able to understand the logical structure of research papers written in English. For that purpose, we will read basic English texts on economic history.

【Course Contents】

In this class, we read English monographs on the production and consumption of beer in modern Europe and the United States. For preparation, students make a Japanese translation of the text by the day before each class. In class, we read aloud the original texts and check the Japanese translations. In order to deepen understanding and also prepare summaries, students discuss the unclear points in groups.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 語彙に注意して読む①
3 語彙に注意して読む②
4 文脈に注意して読む①
5 文脈に注意して読む②
6 パラグラフを意識して読む①
7 パラグラフを意識して読む②
8 キーワードを押さえて大意をつかむ①
9 キーワードを押さえて大意をつかむ②
10 問題の立て方と結論に向けた論理展開を意識して読む①
11 問題の立て方と結論に向けた論理展開を意識して読む②
12 精読①
13 精読②
14 最終テスト

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

補足事項 (Supplementary Items)
ペアワーク、グループワークを行い、そこでの成果を発表してもらう。

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業前日までに指示した範囲の日本語訳を提出してもらう。提出方法や提出物の評価基準についてはオリエンテーションで説明する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 最終テスト(Final Test)(40%)
日本語訳の作成(事前準備)(30%)
グループワークへの貢献(30%)
備考 (Notes)
3回以上欠席した場合には単位は出せません。

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 Ignazio Cabrs/david Higgins The History of the Beer and Brewing Industry Routledge 2017
その他 (Others)
授業で扱うテキストについては教員が用意するので、文献を購入する必要はない、

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

グループワークとディスカッションに積極的に参加することができる。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

PCかタブレットを持参すること。

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】