日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX169/BX169BX169 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
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授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水1/Wed.1 Wed.1 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX2810 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Even if you hear the term "SMEs," unlike large companies, you may not have many opportunities to come into contact with their products, services, or advertisements, and you may feel that they are somewhat unfamiliar to you.However, without knowing SMEs, it is impossible to understand the essence of Japan's economy and industry.
In this course, while learning about SMEs, which play a major role in the Japanese economy and industry, students will gain an understanding of the essential nature of SMEs, as well as cultivate the ability to think about important issues surrounding the Japanese economy and enterprises.
In this course, based on the basic understanding learned in SME Theory I, in order to gain a deeper understanding of SMEs, various topics such as contributions to each industry and regional industries, characteristic business development, employment, finance, and policies will be taught. Dig down from the cut.
Of course, we will take a theoretical approach using macro data, but we will also use many examples from the perspective of students, consumers, and workers to develop a familiar understanding of SMEs.
1 | 中小企業をめぐる日本経済の現状 |
2 | 主要産業における中小企業(1) ~ 製造業(1):食料品製造業 |
3 | 主要産業における中小企業(2) ~ 製造業(2):自動車製造業 |
4 | 主要産業における中小企業(3) ~ 農業・林業 |
5 | 主要産業における中小企業(4) ~ 商業 |
6 | 主要産業における中小企業(5) ~ サービス業 |
7 | 中小企業の金融(1) ~ 直接金融と間接金融 |
8 | 中小企業の金融(2) ~ 各種金融機関の機能と変遷 |
9 | 中小企業の金融(3) ~ 情報の非対称性とリレーションシップ・バンキング |
10 | 中小企業の雇用(1) ~ 高齢者や女性の活躍 |
11 | 中小企業の雇用(2) ~ 働く場としての中小企業の魅力 |
12 | 中小企業の海外進出 ~ 輸出拡大と海外投資 |
13 | 中小企業政策 ~ セーフティネットと創業支援 |
14 | まとめ・今期のレビュー |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
日常の出来事を題材に、企業と社会の関わり方について授業内で簡単に発表できる程度の考察をしておく。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
受講姿勢(20%) リアクション・ペーパー(10%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
各回、教材を配布する。 必要に応じて参考図書を推薦したり、無料刊行物などを配布することもある。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 日本政策金融公庫 | 『地域の雇用と産業を支える中小企業の実像』 | 日本政策金融公庫 | 2015 | 18835937 |
2 | 許伸江編著 | 『中小企業の経営』 | 八千代出版 | 2024 | 9784842918624 |
4 | 板垣博・周佐喜和・銭佑錫 編著 | 『トピックで読み解く国際経営』 | 文眞堂 | 2023 | 9784830952418 |
5 | 高田亮爾編著 | 『現代中小企業論 / 増補版』 | 同友館 | 2011 | 9784496047589 |
6 | 長山宗広・遠山恭司・山本篤民・許伸江 著 | 『地域とつながる中小企業論』 | 有斐閣 | 2024 | 9784641200098 |
「中小企業」と聞いても、大企業とは異なり、その商品・サービス・広告に触れる機会は少なく、どこか縁遠いものと感じるかもしれない。しかし、中小企業を知らずに、我が国経済・産業の本質を理解することはできない。
このコースでは、我が国経済・産業において大きな比重を占める中小企業について学習を進めるなかで、中小企業の本質的な姿を理解するとともに、現代の日本経済と企業をめぐる重要な問題について考察できる力を培うことを目指す。
Even if you hear the term "SMEs," unlike large companies, you may not have many opportunities to come into contact with their products, services, or advertisements, and you may feel that they are somewhat unfamiliar to you.However, without knowing SMEs, it is impossible to understand the essence of Japan's economy and industry.
In this course, while learning about SMEs, which play a major role in the Japanese economy and industry, students will gain an understanding of the essential nature of SMEs, as well as cultivate the ability to think about important issues surrounding the Japanese economy and enterprises.
このコースでは、中小企業論Ⅰで学んだ基本的な理解を踏まえて、より中小企業を深く知るために、各産業や地域産業における寄与、特徴的な事業展開、雇用、金融、政策など様々な切り口から掘り下げていく。マクロデータを利用しながら理論的にアプローチをすることはもちろんだが、学生・生活者・働き手の目線から、実例を多用しつつ、中小企業の姿を身近なものとして理解できるように展開していく。
In this course, based on the basic understanding learned in SME Theory I, in order to gain a deeper understanding of SMEs, various topics such as contributions to each industry and regional industries, characteristic business development, employment, finance, and policies will be taught. Dig down from the cut.
Of course, we will take a theoretical approach using macro data, but we will also use many examples from the perspective of students, consumers, and workers to develop a familiar understanding of SMEs.
1 | 中小企業をめぐる日本経済の現状 |
2 | 主要産業における中小企業(1) ~ 製造業(1):食料品製造業 |
3 | 主要産業における中小企業(2) ~ 製造業(2):自動車製造業 |
4 | 主要産業における中小企業(3) ~ 農業・林業 |
5 | 主要産業における中小企業(4) ~ 商業 |
6 | 主要産業における中小企業(5) ~ サービス業 |
7 | 中小企業の金融(1) ~ 直接金融と間接金融 |
8 | 中小企業の金融(2) ~ 各種金融機関の機能と変遷 |
9 | 中小企業の金融(3) ~ 情報の非対称性とリレーションシップ・バンキング |
10 | 中小企業の雇用(1) ~ 高齢者や女性の活躍 |
11 | 中小企業の雇用(2) ~ 働く場としての中小企業の魅力 |
12 | 中小企業の海外進出 ~ 輸出拡大と海外投資 |
13 | 中小企業政策 ~ セーフティネットと創業支援 |
14 | まとめ・今期のレビュー |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
日常の出来事を題材に、企業と社会の関わり方について授業内で簡単に発表できる程度の考察をしておく。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
受講姿勢(20%) リアクション・ペーパー(10%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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各回、教材を配布する。 必要に応じて参考図書を推薦したり、無料刊行物などを配布することもある。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 日本政策金融公庫 | 『地域の雇用と産業を支える中小企業の実像』 | 日本政策金融公庫 | 2015 | 18835937 |
2 | 許伸江編著 | 『中小企業の経営』 | 八千代出版 | 2024 | 9784842918624 |
4 | 板垣博・周佐喜和・銭佑錫 編著 | 『トピックで読み解く国際経営』 | 文眞堂 | 2023 | 9784830952418 |
5 | 高田亮爾編著 | 『現代中小企業論 / 増補版』 | 同友館 | 2011 | 9784496047589 |
6 | 長山宗広・遠山恭司・山本篤民・許伸江 著 | 『地域とつながる中小企業論』 | 有斐閣 | 2024 | 9784641200098 |