日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX182/BX182BX182 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
農業の経済的特質を考える |
授業形態/ Class FormatClass Format |
オンライン(全回オンライン)/Online (all classes are online)Online (all classes are online) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
発話を伴う授業を学内で受講する場合は8201教室の利用可。 |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
火2/Tue.2 Tue.2 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX2410 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
○○ |
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
The object of this course is to acquire basic knowledge of agriculture and food issues from an economic perspective. Mainly focused on 1) land economy, 2) domestic and global food system, 3) farm production practice and its business management.
This course discusses agriculture and food issues mainly on the market mechanism of farm product, international trade theory, farm management and production cost, external economy and diseconomy of farming, development of the food industry and food safety efforts.
1 | 農業経済の課題 |
2 | 世界の農業と食料問題 |
3 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(1) |
4 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(2) |
5 | 食料の需要と供給(1) |
6 | 食料の需要と供給(2) |
7 | 経済発展と日本農業 |
8 | 日本農業の担い手 |
9 | 日本農業と農地 |
10 | 農業と資源保全 |
11 | 農業と環境保全 |
12 | 日本農業と農産物流通 |
13 | フードシステムと食品安全(1) |
14 | フードシステムと食品安全(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時間外の学習に関する指示は,必要に応じて別途指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
レポート(2回)(20%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 荏開津典生・鈴木宣弘 | 『農業経済学 第5版』 | 岩波書店 | 2020 | 9784000289221 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 生源寺眞一 | 『日本農業の真実』 | 筑摩書房 | 2011 | 9784480066084 |
2 | 田代洋一 | 『農業・食料問題入門』 | 大月書店 | 2012 | 9784272140602 |
食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/
農業は,経済発展にともない産業的に縮小しているものの,国民への食料供給という重要な役割を果たしている。その経済的な特徴は,土地という生産要素の特殊性,農産物市場の特質,農業経営で見られる独特な経営感覚等に規定されてきた。本授業では,国内外の農業の現状を幅広く把握し経済学的視点から理解することを目標とする。
The object of this course is to acquire basic knowledge of agriculture and food issues from an economic perspective. Mainly focused on 1) land economy, 2) domestic and global food system, 3) farm production practice and its business management.
世界の農業と食料問題について,農産物の需要・供給の現状,農産物市場・国際貿易の特質、農業保護の経済理論を説明する。さらに経済発展との関係,農業経営と担い手問題,農地・資源の保全、環境保全の視点から農業の課題について講義する。また食品産業の発展にともなう食品安全の課題について講義する。
This course discusses agriculture and food issues mainly on the market mechanism of farm product, international trade theory, farm management and production cost, external economy and diseconomy of farming, development of the food industry and food safety efforts.
1 | 農業経済の課題 |
2 | 世界の農業と食料問題 |
3 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(1) |
4 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(2) |
5 | 食料の需要と供給(1) |
6 | 食料の需要と供給(2) |
7 | 経済発展と日本農業 |
8 | 日本農業の担い手 |
9 | 日本農業と農地 |
10 | 農業と資源保全 |
11 | 農業と環境保全 |
12 | 日本農業と農産物流通 |
13 | フードシステムと食品安全(1) |
14 | フードシステムと食品安全(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時間外の学習に関する指示は,必要に応じて別途指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
レポート(2回)(20%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 荏開津典生・鈴木宣弘 | 『農業経済学 第5版』 | 岩波書店 | 2020 | 9784000289221 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 生源寺眞一 | 『日本農業の真実』 | 筑摩書房 | 2011 | 9784480066084 |
2 | 田代洋一 | 『農業・食料問題入門』 | 大月書店 | 2012 | 9784272140602 |
食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/