日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX182/BX182BX182 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
農業の経済的特質を考える |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
対面(全回対面) |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
火2/Tue.2 Tue.2 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX2410 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
The economic share of agriculture has been shrinking with economic development, however, it continues to play an important role such as food supply. The economic characteristics of agriculture are determined by the production factor of land and traditional management by the majority of family farms. In addition, agricultural product and food markets are unstable and have theoretically unique characteristics compared to other commodity markets. The goal of this class is to understand such characteristics of agriculture from an economic perspective. It also aims to provide a broad understanding of the current state of agriculture both in Japan and other countries, as well as to acquire a perspective on the food system from farm to table.
This course will explain the current state of agricultural product market, supply and demand, and the economic theory of agricultural protection policy. It will also cover the particular issues such as agricultural management and the issue of agricultural workers, the availability and maintenance of productive resources such as farmland, water, and environmental conservation. It will also cover changes in food market structure due to developments in the food industry and changes in consumer behavior, as well as food safety issues, from a food system perspective.
1 | 農業経済の課題 |
2 | 世界の農業と食料問題 |
3 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(1) |
4 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(2) |
5 | 食料の需要と供給(1) |
6 | 食料の需要と供給(2) |
7 | 経済発展と日本農業 |
8 | 日本農業の担い手 |
9 | 日本農業と農地 |
10 | 農業と資源保全 |
11 | 農業と環境保全 |
12 | 日本農業と農産物流通 |
13 | フードシステムと食品安全(1) |
14 | フードシステムと食品安全(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時間外の学修に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。各回の予
習・復習にはそれぞれ2時間程度を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
レポート(2回)(20%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 荏開津典生・鈴木宣弘 | 『農業経済学 第5版』 | 岩波書店 | 2020 | 9784000289221 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 生源寺眞一 | 『日本農業の真実』 | 筑摩書房 | 2011 | 9784480066084 |
2 | 田代洋一 | 『農業・食料問題入門』 | 大月書店 | 2012 | 9784272140602 |
食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/
農業は,経済発展にともない生産額シェアが縮小傾向にあるが,国民への食料供給という重要な役割を果たしている。そもそも農業の経済学的にみた特徴は,土地という生産要素や,大多数を占める農家による伝統的な経営管理によって規定されてきた。また農産物市場は不安定で,他の一般商品市場とは理論的にも固有の特徴を有している。本授業の目標は,このような農業の特徴を経済学的な視点から理解できるようにすることである。また国内外の農業の現状を幅広く把握し,生産から消費までのフードシステムという視点を身につけることである。
The economic share of agriculture has been shrinking with economic development, however, it continues to play an important role such as food supply. The economic characteristics of agriculture are determined by the production factor of land and traditional management by the majority of family farms. In addition, agricultural product and food markets are unstable and have theoretically unique characteristics compared to other commodity markets. The goal of this class is to understand such characteristics of agriculture from an economic perspective. It also aims to provide a broad understanding of the current state of agriculture both in Japan and other countries, as well as to acquire a perspective on the food system from farm to table.
世界の農業と食料問題の概況をふまえて,農産物の需要・供給の現状,農産物市場・国際貿易の特質、農業保護の経済理論などを説明する。また経済発展と農業の関係,各論としては農業経営と担い手問題,農地等の生産資源の賦存状況と維持管理、環境保全等の課題について講義する。食品産業の発展や消費行動の変化にともなう食品市場構造の変化,食品安全の課題についてもフードシステム学的視点から講義する。
This course will explain the current state of agricultural product market, supply and demand, and the economic theory of agricultural protection policy. It will also cover the particular issues such as agricultural management and the issue of agricultural workers, the availability and maintenance of productive resources such as farmland, water, and environmental conservation. It will also cover changes in food market structure due to developments in the food industry and changes in consumer behavior, as well as food safety issues, from a food system perspective.
1 | 農業経済の課題 |
2 | 世界の農業と食料問題 |
3 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(1) |
4 | 農産物貿易の経済理論と農業保護(2) |
5 | 食料の需要と供給(1) |
6 | 食料の需要と供給(2) |
7 | 経済発展と日本農業 |
8 | 日本農業の担い手 |
9 | 日本農業と農地 |
10 | 農業と資源保全 |
11 | 農業と環境保全 |
12 | 日本農業と農産物流通 |
13 | フードシステムと食品安全(1) |
14 | フードシステムと食品安全(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時間外の学修に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。各回の予
習・復習にはそれぞれ2時間程度を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
レポート(2回)(20%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 荏開津典生・鈴木宣弘 | 『農業経済学 第5版』 | 岩波書店 | 2020 | 9784000289221 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 生源寺眞一 | 『日本農業の真実』 | 筑摩書房 | 2011 | 9784480066084 |
2 | 田代洋一 | 『農業・食料問題入門』 | 大月書店 | 2012 | 9784272140602 |
食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/