日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Economics
Course Code BX182
Theme・Subtitle 農業の経済的特質を考える
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items) 対面(全回対面)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Tue.2
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number ECX2410
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

The economic share of agriculture has been shrinking with economic development, however, it continues to play an important role such as food supply. The economic characteristics of agriculture are determined by the production factor of land and traditional management by the majority of family farms. In addition, agricultural product and food markets are unstable and have theoretically unique characteristics compared to other commodity markets. The goal of this class is to understand such characteristics of agriculture from an economic perspective. It also aims to provide a broad understanding of the current state of agriculture both in Japan and other countries, as well as to acquire a perspective on the food system from farm to table.

【Course Contents】

This course will explain the current state of agricultural product market, supply and demand, and the economic theory of agricultural protection policy. It will also cover the particular issues such as agricultural management and the issue of agricultural workers, the availability and maintenance of productive resources such as farmland, water, and environmental conservation. It will also cover changes in food market structure due to developments in the food industry and changes in consumer behavior, as well as food safety issues, from a food system perspective.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 農業経済の課題
2 世界の農業と食料問題
3 農産物貿易の経済理論と農業保護(1)
4 農産物貿易の経済理論と農業保護(2)
5 食料の需要と供給(1)
6 食料の需要と供給(2)
7 経済発展と日本農業
8 日本農業の担い手
9 日本農業と農地
10 農業と資源保全
11 農業と環境保全
12 日本農業と農産物流通
13 フードシステムと食品安全(1)
14 フードシステムと食品安全(2)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学修に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。各回の予
習・復習にはそれぞれ2時間程度を要する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
筆記試験 (Written Exam) 80
平常点 (In-class Points)20 レポート(2回)(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 荏開津典生・鈴木宣弘 『農業経済学 第5版』 岩波書店 2020 9784000289221

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 生源寺眞一 『日本農業の真実』 筑摩書房 2011 9784480066084
2 田代洋一 『農業・食料問題入門』 大月書店 2012 9784272140602

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/

【注意事項 / Notice】