日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX183/BX183BX183 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
農業の非経済的特質もふまえて政策を考える |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
対面(全回対面) |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
火2/Tue.2 Tue.2 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX2510 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Agricultural policy is primarily an economic policy related to farm management, price support for products, markets, import and export, etc. Today, however, it also includes the policies for resource and environmental conservation, support policies for the development of food-related industries, and consumer protection such as food safety measures. The scope of agricultural policy is broad, and sufficient consideration is required not only for economic aspects but also for non-economic aspects. The goal of this class is to understand the current state of development of such agricultural policies from an international perspective.
This class will begin by explaining the basic agricultural policy related to price support and trade, and farm management stabilization measures. It will then explain the environmental and resource conservation policy, rural development policy, and food safety policy, including standards, and labeling regulations. With regard to global warming and biodiversity, we will discuss about new policy for transition to a sustainable agriculture and food system.
1 | 現代の農政改革の課題 |
2 | 貿易政策と食料安全保障 |
3 | 農産物貿易と国境措置 |
4 | 日本農業と資源保全政策(1) |
5 | 日本農業と資源保全政策(2) |
6 | 農業の多面的機能と地域社会 |
7 | 農業と環境保全(1) |
8 | 農業と環境保全(2) |
9 | 米国の農業政策(1) |
10 | 米国の農業政策(2) |
11 | EUの農業政策(1) |
12 | EUの農業政策(2) |
13 | 食品安全政策と国際化(1) |
14 | 食品安全政策と国際化(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時間外の学修に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。各回の予
習・復習にはそれぞれ2時間程度を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
レポート(2回)(20%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 荏開津典夫・鈴木宣弘 | 『農業経済学 第5版』 | 岩波書店 | 2020 | 9784000289221 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 生源寺眞一 | 『日本農業の真実』 | 筑摩書房 | 2011 | 9784480066084 |
2 | 田代洋一 | 『農業・食料問題入門』 | 大月書店 | 2012 | 9784272140602 |
3 | 荘林幹太郎ほか | 『世界の農業環境政策』 | 農林統計協会 | 2012 | 9784541037985 |
食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/
農業政策は,本来的に農業経営や農産物の価格支持,市場・貿易に関わる経済政策である。しかし今日では,資源・環境保全に配慮した農業の振興策や,食品関連産業に対応した支援策,また食品安全対策をはじめとする消費者保護政策等が含まれる。農業政策の守備範囲は広く,経済面にとどまらない非経済的な面にも十分な配慮が求められている。本授業の目標は,そのような今日的な農業政策の展開状況を国際的視野から理解することである。
Agricultural policy is primarily an economic policy related to farm management, price support for products, markets, import and export, etc. Today, however, it also includes the policies for resource and environmental conservation, support policies for the development of food-related industries, and consumer protection such as food safety measures. The scope of agricultural policy is broad, and sufficient consideration is required not only for economic aspects but also for non-economic aspects. The goal of this class is to understand the current state of development of such agricultural policies from an international perspective.
本授業は,はじめに農業政策の基礎である農産物価格政策・貿易政策,経営安定対策等について解説する。つづいて環境・資源保全政策,農村振興政策,食品安全・規格基準・表示規制等の市場制度について解説する。また国際的に温暖化対応および生物多様性保全がつよく要請されており,持続的な農業食料システムに向けた政策が展開されている。それらの現状をふまえて農業政策の今日的課題について考える。
This class will begin by explaining the basic agricultural policy related to price support and trade, and farm management stabilization measures. It will then explain the environmental and resource conservation policy, rural development policy, and food safety policy, including standards, and labeling regulations. With regard to global warming and biodiversity, we will discuss about new policy for transition to a sustainable agriculture and food system.
1 | 現代の農政改革の課題 |
2 | 貿易政策と食料安全保障 |
3 | 農産物貿易と国境措置 |
4 | 日本農業と資源保全政策(1) |
5 | 日本農業と資源保全政策(2) |
6 | 農業の多面的機能と地域社会 |
7 | 農業と環境保全(1) |
8 | 農業と環境保全(2) |
9 | 米国の農業政策(1) |
10 | 米国の農業政策(2) |
11 | EUの農業政策(1) |
12 | EUの農業政策(2) |
13 | 食品安全政策と国際化(1) |
14 | 食品安全政策と国際化(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時間外の学修に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。各回の予
習・復習にはそれぞれ2時間程度を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
レポート(2回)(20%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 荏開津典夫・鈴木宣弘 | 『農業経済学 第5版』 | 岩波書店 | 2020 | 9784000289221 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 生源寺眞一 | 『日本農業の真実』 | 筑摩書房 | 2011 | 9784480066084 |
2 | 田代洋一 | 『農業・食料問題入門』 | 大月書店 | 2012 | 9784272140602 |
3 | 荘林幹太郎ほか | 『世界の農業環境政策』 | 農林統計協会 | 2012 | 9784541037985 |
食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/