日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Economics
Course Code BX183
Theme・Subtitle 農業の非経済的特質もふまえて政策を考える
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items) 対面(全回対面)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Tue.2
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Credits 2
Course Number ECX2510
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Agricultural policy is primarily an economic policy related to farm management, price support for products, markets, import and export, etc. Today, however, it also includes the policies for resource and environmental conservation, support policies for the development of food-related industries, and consumer protection such as food safety measures. The scope of agricultural policy is broad, and sufficient consideration is required not only for economic aspects but also for non-economic aspects. The goal of this class is to understand the current state of development of such agricultural policies from an international perspective.

【Course Contents】

This class will begin by explaining the basic agricultural policy related to price support and trade, and farm management stabilization measures. It will then explain the environmental and resource conservation policy, rural development policy, and food safety policy, including standards, and labeling regulations. With regard to global warming and biodiversity, we will discuss about new policy for transition to a sustainable agriculture and food system.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 現代の農政改革の課題
2 貿易政策と食料安全保障
3 農産物貿易と国境措置
4 日本農業と資源保全政策(1)
5 日本農業と資源保全政策(2)
6 農業の多面的機能と地域社会
7 農業と環境保全(1)
8 農業と環境保全(2)
9 米国の農業政策(1)
10 米国の農業政策(2)
11 EUの農業政策(1)
12 EUの農業政策(2)
13 食品安全政策と国際化(1)
14 食品安全政策と国際化(2)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学修に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。各回の予
習・復習にはそれぞれ2時間程度を要する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
筆記試験 (Written Exam) 80
平常点 (In-class Points)20 レポート(2回)(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 荏開津典夫・鈴木宣弘 『農業経済学 第5版』 岩波書店 2020 9784000289221

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 生源寺眞一 『日本農業の真実』 筑摩書房 2011 9784480066084
2 田代洋一 『農業・食料問題入門』 大月書店 2012 9784272140602
3 荘林幹太郎ほか 『世界の農業環境政策』 農林統計協会 2012 9784541037985

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

食料・農業・農村白書(農林水産省)
https://www.maff.go.jp/j/wpaper/

【注意事項 / Notice】