日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Economics
Course Code BX241
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.2
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Credits 2
Course Number ECX2910
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations 簿記1・2
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

The objective of this course is to understand management accounting systems that are useful to formulate and execute strategy and profit plans. An additional objective is to understand how new management accounting systems are advocated to fit some contingency factors such as environment, strategy and organization structure.

【Course Contents】

Management accounting systems are useful for managers to make decision and evaluate their subordinates’ performance. In this course, students will understand the calculation structure, the historical background, the function, the requirements for realizing those functions, the problems with their systems, and the impact on human psychology of their systems.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション
2 短期利益計画のための管理会計(1)CVP分析
3 短期利益計画のための管理会計(2)固定費への留意
4 短期利益計画のための管理会計(3)複数製品を生産・販売する場合
5 予算管理(1)予算の役立ちと編成方法
6 予算管理(2)予算を使ったコントロール
7 予算管理(3)予算の人間行動への影響/中期経営計画のための管理会計(1)
8 中期経営計画のための管理会計(2)バランスト・スコアカード:戦略策定・実行のためのマネジメント・システム
9 標準原価管理(伝統的な原価管理技法)(1)生成の背景とプロセス
10 標準原価管理(2)標準原価管理のプロセス(続き)
11 標準原価管理(3)標準原価管理は現在も有効か?
12 原価改善(1)原価を低減するための原価管理技法
13 原価改善(2)原価を低減するための原価管理技法
14 振り返り

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

毎回の授業で扱った問題の復習は早めに行うこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
筆記試験 (Written Exam) 60
平常点 (In-class Points)40 毎回の出席・理解度チェックや課題の提出・小テスト(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
開講時に指定。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 岡本清 『原価計算 六訂版』 国元書房 2000
2 岡本清・廣本敏郎編著 『検定簿記講義2級工業簿記』 中央経済社 2019
3 廣本敏郎・挽文子 『原価計算論 第3版』 中央経済社 2015
その他 (Others)
その他、各回の授業において指示。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

他学部生、他大学生においても、簿記3級レベルの知識を有していることが望ましい。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

電卓を持ってくることを勧めます。授業資料は事前にCanvas LMSにアップしますので、授業時にダウンロードあるいはプリントアウトしておくこと。

【その他 / Others】

講義する順序を一部変更する場合がある。

【注意事項 / Notice】