日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX262/BX262BX262 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
火2/Tue.2 Tue.2 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX3910 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
簿記1・2 |
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
This class is for students who have studied intermediate bookkeeping with the objective of practicing what they have learned and aiming for the next step. Understanding the theory learned in accounting is also required for advanced bookkeeping.
In this lecture, students learning bookkeeping for corporations continuing from intermediate bookkeeping, and many of the points not brought up in intermediate accounting are covered. The points from the JCCI Bookkeeping Grade 1 examination are covered, so the theory in addition to simple journal entries must be understood. Students will also learn the processing that is actually performed during real operations. The “Pass the Exam Text: JCCI Bookkeeping Grade 1—Commercial Bookkeeping & Accounting” Series II will be used as the text.
1 | 株式会社の財務諸表 |
2 | 棚卸資産の基礎 |
3 | 税効果会計(1) |
4 | 税効果会計(2) |
5 | 金銭債権・貸倒引当金(1)現在割引価値の考え方 |
6 | 金銭債権・貸倒引当金(2) |
7 | 有価証券(1) |
8 | 有価証券(2) |
9 | 有価証券(3) |
10 | 外貨換算会計 |
11 | デリバティブ取引(為替予約を中心に) |
12 | デリバティブ取引(為替予約を中心に) |
13 | 復習 |
14 | 復習 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
前回までに学習した内容を確実に行えるようにしてください。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
出席および授業参加度(30%) |
備考 (Notes) | ||
4分の1以上の欠席は理由を問わず単位修得ができない。30分以上の遅刻は欠席とみなす。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | TAC出版 | 『合格テキスト日商簿記1級商業簿記・会計学』 | TAC出版 | 9784300106600 | |
その他 (Others) | |||||
日商簿記テキストはいくつかに分かれています。『2』と記載のあるものを購入してください。 |
中級簿記を学習した学生を対象に、その復習をするとともに次のステップを目指した簿記の内容を学んでいきます。商業簿記1級を基本として学んでいきますが、簿記検定を合格することが目的ではなくより高度な簿記の知識等に触れることが主な目的です。
This class is for students who have studied intermediate bookkeeping with the objective of practicing what they have learned and aiming for the next step. Understanding the theory learned in accounting is also required for advanced bookkeeping.
本講義では中級簿記に引き続き、株式会社に関する簿記を学習します。このため会計基準を含めて学習するため、単なる仕訳だけでなく理論的な理解も必要となり中級簿記よりは一段ハードルが高くなります。テキストは日商簿記1級のテキストを使用しますが、なるべく基本的な点を中心に学習するよう計画しています。
In this lecture, students learning bookkeeping for corporations continuing from intermediate bookkeeping, and many of the points not brought up in intermediate accounting are covered. The points from the JCCI Bookkeeping Grade 1 examination are covered, so the theory in addition to simple journal entries must be understood. Students will also learn the processing that is actually performed during real operations. The “Pass the Exam Text: JCCI Bookkeeping Grade 1—Commercial Bookkeeping & Accounting” Series II will be used as the text.
1 | 株式会社の財務諸表 |
2 | 棚卸資産の基礎 |
3 | 税効果会計(1) |
4 | 税効果会計(2) |
5 | 金銭債権・貸倒引当金(1)現在割引価値の考え方 |
6 | 金銭債権・貸倒引当金(2) |
7 | 有価証券(1) |
8 | 有価証券(2) |
9 | 有価証券(3) |
10 | 外貨換算会計 |
11 | デリバティブ取引(為替予約を中心に) |
12 | デリバティブ取引(為替予約を中心に) |
13 | 復習 |
14 | 復習 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
前回までに学習した内容を確実に行えるようにしてください。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
出席および授業参加度(30%) |
備考 (Notes) | ||
4分の1以上の欠席は理由を問わず単位修得ができない。30分以上の遅刻は欠席とみなす。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | TAC出版 | 『合格テキスト日商簿記1級商業簿記・会計学』 | TAC出版 | 9784300106600 | |
その他 (Others) | |||||
日商簿記テキストはいくつかに分かれています。『2』と記載のあるものを購入してください。 |