日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College College of Economics
Course Code BX605
Theme・Subtitle 持続可能な農業・食料システムに関する経済・政策研究
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Ikebukuro
Semester Full year
DayPeriod・Room Tue.5
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Credits 4
Course Number ECX4020
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes 継続履修者は自動登録

【Course Objectives】

The objective of this course is to acquire the ability to find out, research, present, and discuss the questions on agriculture and food issue with socio-economic approach.

【Course Contents】

Agriculture is an important industry in terms of food security, and plays an important role in terms of social, cultural and environmental aspects, but it also faces many challenges. The main theme of this year is to continue to think about 2030 and 2050 goals for sustainable agriculture and food systems.
In the spring semester, students acquire basic knowledge by reading basic literature, and organize collective research project.
In the fall semester, students will write research reports and papers. And, through debates, students acquire high-level skills such as presentation and discussion.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 輪読
3 輪読
4 輪読
5 ゲスト講演
6 グループ研究(事前・予備報告)
7 グループ研究(事前・予備報告)
8 輪読
9 輪読
10 輪読
11 輪読
12 グループ研究(準備報告)
13 グループ研究(準備報告)
14 グループ研究(準備報告)
15 グループ研究(調査報告)
16 グループ研究(調査報告)
17 グループ研究(調査報告)
18 ディベート
19 ディベート
20 ディベート
21 ディベート
22 ゲスト講演
23 個人研究(中間報告)
24 個人研究(中間報告)
25 個人研究(中間報告)
26 個人研究(最終報告)
27 個人研究(最終報告)
28 個人研究(最終報告)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

ゼミでの学習効果を高めるため,参考文献や事前学習,準備内容について随時指示する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 プレゼンテーション(40%)
授業期間内のレポート(30%)
最終レポート(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
未定

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
未定

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

農林水産省『食料・農業・農村白書』
http://www.maff.go.jp/j/wpaper/index.html

【注意事項 / Notice】

企業見学等を実施する場合、先方からの求めによって氏名などの個人情報を提供することがあります。