日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
理学部/College of ScienceCollege of Science |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
CD005/CD005CD005 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月2/Mon.2 Mon.2 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
LFS2200 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
自動登録/Automatic RegistrationAutomatic Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
In this course, students will learn about the structures, chemical properties, biosynthesis, and physiological roles of biological macromolecules to gain the basis for understanding living organisms at the molecular level.
Living organisms are mainly made of six elements, carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, phosphorus and sulfur. These elements constitute amino acids, nucleotides, fatty acids, and simple sugars, which are building blocks of biological macromolecules such as proteins, DNA, RNA, lipids, and polysaccharides. In this course, students will learn about the structures, chemical properties, biosynthesis, and physiological roles of these macromolecules that are necessary for life. The course uses Principles of Biochemistry by Horton et al. as a reference.
1 | 生化学入門 |
2 | 水 |
3 | アミノ酸とタンパク質の一次構造 ① |
4 | アミノ酸とタンパク質の一次構造 ② |
5 | タンパク質:三次構造と機能 ① |
6 | タンパク質:三次構造と機能 ② |
7 | アミノ酸とタンパク質のまとめ |
8 | 糖質 ① |
9 | 糖質 ② |
10 | 脂質と生体膜 ① |
11 | 脂質と生体膜 ② |
12 | 核酸 |
13 | 補酵素とビタミン |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
教科書を一読してから授業に臨むこと.また,講義後は内容をよく復習すること.授業内の小テストを自力で解答できるようになっておくこと.
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 72 | |
平常点 (In-class Points) | 28 |
授業内小テスト(28%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | H.R. ホートン | 『ホートン生化学 第5版』 | 東京化学同人 | 2013 | 9784807908349 |
主にパワーポイントを用いた講義形式で行う.
生体高分子の構造,化学的性質,生合成機構, 生理的役割について学び,生物を分子レベルで理解するための基礎を習得する.
In this course, students will learn about the structures, chemical properties, biosynthesis, and physiological roles of biological macromolecules to gain the basis for understanding living organisms at the molecular level.
生物は主に炭素,水素,窒素,酸素,リン,及び硫黄という6種類の元素から作られている.これらの元素は,タンパク質,DNA,RNA,脂質,多糖類などの生体高分子の構成要素であるアミノ酸,ヌクレオチド,脂肪酸,および単糖を構成する.このコースでは,生命に必要な高分子の構造,化学的性質,生合成,および生理学的役割について学ぶ.教科書はホートン生化学を使用する.
Living organisms are mainly made of six elements, carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, phosphorus and sulfur. These elements constitute amino acids, nucleotides, fatty acids, and simple sugars, which are building blocks of biological macromolecules such as proteins, DNA, RNA, lipids, and polysaccharides. In this course, students will learn about the structures, chemical properties, biosynthesis, and physiological roles of these macromolecules that are necessary for life. The course uses Principles of Biochemistry by Horton et al. as a reference.
1 | 生化学入門 |
2 | 水 |
3 | アミノ酸とタンパク質の一次構造 ① |
4 | アミノ酸とタンパク質の一次構造 ② |
5 | タンパク質:三次構造と機能 ① |
6 | タンパク質:三次構造と機能 ② |
7 | アミノ酸とタンパク質のまとめ |
8 | 糖質 ① |
9 | 糖質 ② |
10 | 脂質と生体膜 ① |
11 | 脂質と生体膜 ② |
12 | 核酸 |
13 | 補酵素とビタミン |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
教科書を一読してから授業に臨むこと.また,講義後は内容をよく復習すること.授業内の小テストを自力で解答できるようになっておくこと.
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 72 | |
平常点 (In-class Points) | 28 |
授業内小テスト(28%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | H.R. ホートン | 『ホートン生化学 第5版』 | 東京化学同人 | 2013 | 9784807908349 |
主にパワーポイントを用いた講義形式で行う.