日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Sociology
Course Code DK174
Theme・Subtitle 食と健康との関係を中心に読み解く
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.2
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Credits 2
Course Number SOX2410
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

As humans, we experience the world through our bodies. But our bodies merely exist independently from our society. Our bodies are influenced by the norms and values embedded in the social groups to which we belong. This course intends to expand students’ understanding of human bodies and the various factors that affect them by exploring diverse points of view concerning food and food systems, which are indispensable to keep our bodies alive. We also explore the relationship between body and health issues.

【Course Contents】

We will examine important theories, concepts, and research on weekly topics about human bodies and food. We will also examine real social events and issues, using sociological perspectives to evaluate diverse points of view critically.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 身体とアイデンティティー 
3 身体と権力
4 文化と身体
5 食の歴史的考察
6 グローバル化と食
7 食とアイデンティティー 
8 現代の食料問題
9 食と健康における不平等
10 持続可能なフードシステム 
11 身体・食とジェンダー 
12 健康とは何か
13 災害と市民社会
14 総括

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

補足事項 (Supplementary Items)
グループディスカッションなどのアクティブラーニングを取り入れる。
授業計画は予定であり、変更する場合がある。

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途指示する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 最終テスト(Final Test)(35%)
小テスト(15%×2回)(30%)
授業内に指示した提出物(25%)
リアクションコメント (10%)
備考 (Notes)
授業への出席はもちろんのこと、積極的な参加が必要。
出席が6割に満たない場合は、成績評価をしないので注意すること。

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
書籍のものは特にないが、論考・論文などを授業時間内に指示する。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 エイミー・グプティル他 『食の社会学』 NTT出版 2016

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】