日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
異文化コミュニケーション学部/College of Intercultural CommunicationCollege of Intercultural Communication |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
DM633/DM633DM633 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
古典芸能から学ぶ日本文化 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
対面(全回) |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水4/Wed.4 Wed.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ICC3440 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Understanding the features of your own country’s culture is essential for developing a global mindset/perspective. In this lecture we will learn features of Japanese culture and gain a cultural grounding in this subject by looking at traditional entertainment. Based on this learning we will be able to draw comparisons with other cultures and develop a broader and more flexible perspective.
The areas covered in the class will be mainly classical entertainment, and Kabuki will be the main focus. Learn the character and spirit of Japanese culture by examining its history and characteristics. Furthermore, I would like to cultivate a broader and deeper perspective on culture by contrasting with different cultures from time to time. In each class, we will use images and see the contents of the lecture in a more three-dimensional manner by looking at the actual entertainment.
1 | 日本の芸能とはー本講義で学ぶ領域の紹介とアンケート |
2 | 歌舞伎を学ぶ(1) |
3 | 歌舞伎を学ぶ(2) |
4 | 歌舞伎を学ぶ(3) |
5 | 歌舞伎を学ぶ(4) |
6 | 歌舞伎を学ぶ(5) |
7 | 歌舞伎舞踊を学ぶ-西洋舞踊との比較 |
8 | 日本の古典音楽を学ぶ |
9 | 文楽を学ぶ |
10 | 能を学ぶ |
11 | 狂言を学ぶ |
12 | 浮世絵を学ぶ |
13 | その他の芸能 |
14 | 最終テスト |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
本学では1単位あたりの学修時間を45時間としています(授業時間を含む)。この点をふまえた上で、履修者は事前学修・事後学修を行ってください。
初回授業の前に、古典芸能(歌舞伎・文楽・能など)の映像をみておくことが望ましい。殊に独立行政法人 日本芸術文化振興会(国立劇場)HP 、文化デジタルライブラリーは推奨する。授業内でもそのサイト内で適宜案内する予定である。
https://www.ntj.jac.go.jp/
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
最終テスト(Final Test)(40%) 毎回のリアクションペーパー(30%) 授業参加度(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に配付する。またはCanvas LMSに掲載する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 吉田弥生 | 『概説日本の伝統芸能』 | 開成出版 | 2008 |
各自の専門分野や海外文化と比較し、その差異を考察することによって双方の文化や精神をより深く知ることを認識して欲しい。
特に無し
予習・復習の欄にも記載したhttps://www.ntj.jac.go.jp/(国立劇場)のHPはほとんどの古典芸能を網羅しているので、参考にしてほしい。
自国の文化の特性を理解することは、グローバルな思考・視野を体得するためには、不可欠であると考える。本講義は古典芸能を通して日本文化の特性と文化的素地を学ぶ。それによって異文化と対比することができ、広く柔軟な視点を身につけるようにしていきたい。
Understanding the features of your own country’s culture is essential for developing a global mindset/perspective. In this lecture we will learn features of Japanese culture and gain a cultural grounding in this subject by looking at traditional entertainment. Based on this learning we will be able to draw comparisons with other cultures and develop a broader and more flexible perspective.
授業で取り上げる領域は主として古典芸能とし、その中でも歌舞伎を中心に進めていく。その歴史と特性を検証することによって、日本文化の性格や精神を学ぶ。さらに折々に異文化と対比することによって、文化に対するより広く深い視野を養っていきたい。授業では毎回映像を用い、実際の芸能に見ることによって講義内容をより立体的に捉えて考察していく。
The areas covered in the class will be mainly classical entertainment, and Kabuki will be the main focus. Learn the character and spirit of Japanese culture by examining its history and characteristics. Furthermore, I would like to cultivate a broader and deeper perspective on culture by contrasting with different cultures from time to time. In each class, we will use images and see the contents of the lecture in a more three-dimensional manner by looking at the actual entertainment.
1 | 日本の芸能とはー本講義で学ぶ領域の紹介とアンケート |
2 | 歌舞伎を学ぶ(1) |
3 | 歌舞伎を学ぶ(2) |
4 | 歌舞伎を学ぶ(3) |
5 | 歌舞伎を学ぶ(4) |
6 | 歌舞伎を学ぶ(5) |
7 | 歌舞伎舞踊を学ぶ-西洋舞踊との比較 |
8 | 日本の古典音楽を学ぶ |
9 | 文楽を学ぶ |
10 | 能を学ぶ |
11 | 狂言を学ぶ |
12 | 浮世絵を学ぶ |
13 | その他の芸能 |
14 | 最終テスト |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
本学では1単位あたりの学修時間を45時間としています(授業時間を含む)。この点をふまえた上で、履修者は事前学修・事後学修を行ってください。
初回授業の前に、古典芸能(歌舞伎・文楽・能など)の映像をみておくことが望ましい。殊に独立行政法人 日本芸術文化振興会(国立劇場)HP 、文化デジタルライブラリーは推奨する。授業内でもそのサイト内で適宜案内する予定である。
https://www.ntj.jac.go.jp/
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
最終テスト(Final Test)(40%) 毎回のリアクションペーパー(30%) 授業参加度(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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授業時に配付する。またはCanvas LMSに掲載する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 吉田弥生 | 『概説日本の伝統芸能』 | 開成出版 | 2008 |
各自の専門分野や海外文化と比較し、その差異を考察することによって双方の文化や精神をより深く知ることを認識して欲しい。
特に無し
予習・復習の欄にも記載したhttps://www.ntj.jac.go.jp/(国立劇場)のHPはほとんどの古典芸能を網羅しているので、参考にしてほしい。