日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses)
Course Code FB029
Theme・Subtitle 衣食住で知る西洋文化・風俗の理解と翻訳の意義
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Mon.4
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Credits 2
Course Number CMP2200
Language Japanese
Class Registration Method Exceptional Lottery Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Students will learn the history of the Occidental Culture through customs as foods, fashions and living (architecture & furniture) and study the significance of their translations.

【Course Contents】

The course provides a historical overview of European lifestyle and customs from the Middle Ages to the present day from the perspective of food, fashion and living, and provides knowledge of clothing (fashion and jewellery), food (tableware and utensils) and housing (architecture, furniture and interior decoration), as well as considering the significance of translating technical terms. In the course, European languages such as French, Italian and English will be mentioned as necessary, but it is not essential to have studied these languages before taking the course.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション 「西洋」の概念
2 食文化の歴史1
3 食文化の歴史2
4 食文化の歴史3
5 ファッションの歴史1
6 ファッションの歴史2
7 宝飾品(ジュエリー)の歴史
8 建築と室内装飾の歴史
9 家具の歴史1
10 家具の歴史2
11 19世紀における万博
12 アール・ヌーヴォーの世界
13 アール・デコの世界
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

補足事項 (Supplementary Items)
パワーポイントを使用した講義形式を基本とするが、履修人数によっては適宜学生への発言を求めることもあるので積極的な授業参加態度が望ましい

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業で言及された著作について調べ、可能なかぎり閲覧する。
授業時に使用するスライド資料については、授業後に「Canvas LMS」にて閲覧可能とするので、復習に利用すること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 出席を含む授業参加度および 複数回のリアクションペーパー(60%)
課題レポート(40%)
備考 (Notes)
※出席が10回に満たない場合は、成績評価の対象外とする。

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
なし

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 遠藤 雅司 『食で読むヨーロッパ史2500年』 山川出版社 2021 9784634151918
2 岡部 昌幸 『アール・ヌーヴォーの美術(改訂版)』 東京美術 2011 9784808709211
3 山口 遼 『ヨーロッパの宝飾芸術』 東京美術 2005 4808707829
4 深井 晃子 『世界服飾史(増補新装 カラー版)』 美術出版社 2010 9784568400779
5 イネス・ウージェル 『美しいフランステーブルウェアの教科書』 パイ インターナショナル 2018 9784756251299
6 ジュディス・ミラー 『西洋骨董鑑定の教科書』 パイ インターナショナル 2018 9784756250353

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

基本的な西洋史(高校の世界史レベル)に加え、西洋美術史の入門知識があると、本授業が理解しやすい。
外国語の種類は問わないが、日本語以外の外国語および翻訳・通訳に興味があること。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

スライド資料や参考文献の閲覧、授業中の課題の提出などに「Canvas LMS」を使用するので,授業にPCを持参すること。

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

2016年度以降入学者:多彩な学び
2015年度以前入学者:主題別A
本科目は、担当教員の実務経験、または実務に従事するゲスト・スピーカーの招聘講義等を活かした授業である。