日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses)
Course Code FB530
Theme・Subtitle Introduction to Tourism Studies
Class Format Online (all classes are online)
Class Format (Supplementary Items) 発話を伴う授業を学内で受講する場合は8201教室の利用可。
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.3
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Credits 2
Course Number CMP2231
Language English
Class Registration Method Exceptional Lottery Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

This course aims to provide students a basic understanding of tourism mainly focusing on the concept of sustainable tourism and responsible travel practices.

【Course Contents】

The first half of the course (class 2~8) discusses the basic concepts of tourism and the development of tourism industry analyzing statistics from various sources. The second half of the course (class 9~14) argues the impacts of tourism and the concept of sustainable tourism using case studies (mainly from Sri Lanka and Japan) and group discussions.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 Introduction
2 Definitions of terms of Tourism
3 The Structure of the Tourism Industry
4 Understanding International Tourism Market (using statistics)
5 International Tourism & the COVID 19 Pandemic (A case study・Sri Lanka)
6 Understanding International Tourism in Japan ① (using statistics)
7 Understanding International Tourism in Japan ② (using statistics)
8 Understanding Domestic Tourism in Japan (A case study・Guest speech)
9 Tourism Impacts・Economic (Class 9~11: case studies mainly from Sri Lanka)
10 Tourism Impacts・Socio-cultural
11 Tourism Impacts・Environmental
12 Sustainable Tourism ① (The concept and practices)
13 Sustainable Tourism ② (Tourism & SDGs, Post-COVID tourism・Guest speech)
14 Sustainable Tourism ③ (Responsible travel practices & Discussion) & Review

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

Students are required to prepare for tasks such as quiz, group discussions and presentations.

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 最終レポート(Final Report)(40%)
Tasks (reaction paper etc.)(40%)
Active participation (group discussion etc.)(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
No text is required for this course. Newspapers, magazine articles, academic journal articles, and English database will be introduced during the course.

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
Reading materials will be introduced during the course.

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

UNWTO: http://www2.unwto.org
観光庁HP: http://www.mlit.go.jp/kankocho/en/index.html
JTB 総合研究所: http://www.tourism.jp/en/
JNTO: http://www.jnto.go.jp/eng/
The Japan Times: http://www.japantimes.co.jp/life/travel/
Online Database of University library

【注意事項 / Notice】

・F科目中級(外国語による総合系科目)
・他に特別外国人学生が履修
・この授業は英語で実施する
・履修者はTOEIC®L&R 550点相当以上の英語力を有することが望ましい
・2016年度以降入学者:多彩な学び
・2015年度以前入学者:主題別A