日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
全学共通科目・全学共通カリキュラム(総合系)/University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses)University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses) |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
FD017/FD017FD017 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
人と自然の本質的関係 Think about the essential relationship between people and nature |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月4/Mon.4 Mon.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
CMP2400 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
抽選他/Exceptional Lottery RegistrationExceptional Lottery Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
|
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
A variety of life skills that people have found and passed down for living, and social mechanisms based on equality and cooperation. These origins can be traced back to the Jomon period, when people hunted, fished, and gathered food. The wisdom of Jomon people has not completely disappeared, and still lives as an essence in the traditional life skills of farming and mountain villages and entertainment performed in nature. Knowing this "wisdom of the outdoors" is useful for selecting actions during emergencies, as well as for providing insights on the essential relationship between nature and human beings and how to think about a sustainable society.
We will focus on commentary on slides. We will circulate actual samples according to the theme, and plan to hear more specialized stories from guest speakers. "Outdoor" in this class refers to techniques and wisdom in general that use nature well, and is not a place to learn individual leisure techniques such as how to put up a tent or barbecue methods. In addition, we deal with "life" a lot. While we will use images that may be unpleasant when we cover hunting, etc., it is an unavoidable theme to look back on human activities, so please be aware of this.
1 | ガイダンス guidance |
2 | 採集の知恵 Wisdom of Gathering |
3 | 地球のリズムで暮らす Living with the rhythm of the earth |
4 | 自然の毒と薬 Natural medicines and poisons |
5 | 漁撈の知恵1 Wisdom of fishing1 |
6 | 漁撈の知恵2 Wisdom of fishing2 |
7 | 発酵の知恵Wisdom of fermentation |
8 | 昆虫へのまなざし1 Insects and human life1 |
9 | 昆虫へのまなざし2 Insects and human life2 |
10 | 工芸の知恵 wisdom of crafts |
11 | 日本人と野生動物 Japanese and wild animals |
12 | 狩猟の知恵 Wisdom of hunting |
13 | 火と人間 Fire and human |
14 | 刃物と人間 Knife and human |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時に関心を持ったことについて継続的に調べることが望ましい
It is advisable to check on your own interests
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
レポート試験 (Report Exam) | 100 | |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | かくまつとむ | 『糧は野に在り 現代に息づく縄文的生活技術』 | 農文協 | 2015 | 9784540141966 |
2016年度以降1年次入学者対象科目
多彩な学び
本科目は、担当教員の実務経験、または実務に従事するゲスト・スピーカーの招聘講義等を活かした授業である。
人が生きるために見い出し伝承してきたさまざまな生活技術や、 平等・協力を前提とした社会的なしくみ。 これらの源流は狩猟・漁労・採集で暮らした縄文時代にまでさかのぼることができます。 縄文の知恵は完全に消失してしまったわけではなく、 今も農山村の伝統的な生活技術や、 自然の中で行なう娯楽の中にエッセンスとして生きています。 これら 「アウトドアの知恵」 について知っておくことは、 非常時の行動選択に役立つと同時に、自然と人間の本質的な関係を振り返り、 持続可能な社会の在り方を考えるヒントになります。
A variety of life skills that people have found and passed down for living, and social mechanisms based on equality and cooperation. These origins can be traced back to the Jomon period, when people hunted, fished, and gathered food. The wisdom of Jomon people has not completely disappeared, and still lives as an essence in the traditional life skills of farming and mountain villages and entertainment performed in nature. Knowing this "wisdom of the outdoors" is useful for selecting actions during emergencies, as well as for providing insights on the essential relationship between nature and human beings and how to think about a sustainable society.
スライド写真による解説を中心に進行します。 テーマに応じて実体標本を回覧し、 ゲストスピーカーからより専門的なお話を伺う予定です。 本授業で扱う 「アウトドア」 とは、 自然を上手に利用する技術や知恵全般のことであり、テントの張り方やバーベキューの方法といった個別のレジャーテクニックを学ぶ場ではありません。 なお 「命」についても多く取り上げます。狩猟などの回では人により不快に感じる画像も扱いますが、 人間の営みを振り返るうえで避けることのできないテーマですので、 ご承知おきください。
We will focus on commentary on slides. We will circulate actual samples according to the theme, and plan to hear more specialized stories from guest speakers. "Outdoor" in this class refers to techniques and wisdom in general that use nature well, and is not a place to learn individual leisure techniques such as how to put up a tent or barbecue methods. In addition, we deal with "life" a lot. While we will use images that may be unpleasant when we cover hunting, etc., it is an unavoidable theme to look back on human activities, so please be aware of this.
1 | ガイダンス guidance |
2 | 採集の知恵 Wisdom of Gathering |
3 | 地球のリズムで暮らす Living with the rhythm of the earth |
4 | 自然の毒と薬 Natural medicines and poisons |
5 | 漁撈の知恵1 Wisdom of fishing1 |
6 | 漁撈の知恵2 Wisdom of fishing2 |
7 | 発酵の知恵Wisdom of fermentation |
8 | 昆虫へのまなざし1 Insects and human life1 |
9 | 昆虫へのまなざし2 Insects and human life2 |
10 | 工芸の知恵 wisdom of crafts |
11 | 日本人と野生動物 Japanese and wild animals |
12 | 狩猟の知恵 Wisdom of hunting |
13 | 火と人間 Fire and human |
14 | 刃物と人間 Knife and human |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時に関心を持ったことについて継続的に調べることが望ましい
It is advisable to check on your own interests
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
レポート試験 (Report Exam) | 100 | |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | かくまつとむ | 『糧は野に在り 現代に息づく縄文的生活技術』 | 農文協 | 2015 | 9784540141966 |
2016年度以降1年次入学者対象科目
多彩な学び
本科目は、担当教員の実務経験、または実務に従事するゲスト・スピーカーの招聘講義等を活かした授業である。