日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
全学共通科目・全学共通カリキュラム(総合系)/University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses)University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses) |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
FD117/FD117FD117 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
身近にある食と栄養の「へぇ~」に気付こう/食行動の変容・定着を目指す |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
土1/Sat.1 Sat.1 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
CMP2400 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
抽選他/Exceptional Lottery RegistrationExceptional Lottery Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
|
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Students will conceptually understand the relationships between food, nutrition, and life activities, deepen their understanding of the relationships between body function and nutrition, and acquire strategies for managing their own dietary habits.
In recent years, interest in health, food, and nutrition has increased. Through this course, students will be taught knowledge and perspectives on "science of daily life" related to "food and nutrition." In addition, we will provide opportunities, knowledge, and skills to promote self-management about "food and nutrition" under various conditions such as weight management, competitive ability improvement, health promotion, and disease prevention.
1 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ①ヒトのカラダの構成を食事・栄養 課題1 |
2 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ②筋骨格系の健康の維持と食事 |
3 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ③脂質・水分と体重の関係 |
4 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ④体位・体格と食事 |
5 | 食生活・栄養に関するガイドラインや指針 課題2 |
6 | 食物と物質(栄養素)の関係 ①食品中の栄養素 |
7 | 食物と物質(栄養素)の関係 ②類似栄養素が含まれる食品群 |
8 | 食事のバランス:自分の食事を見直そう 課題3 |
9 | エネルギー収支と体重管理 |
10 | 食品表示(正しい食品の購入方法) |
11 | 健康食品について |
12 | 消化と吸収 |
13 | 各論 糖質・脂質・タンパク質・ビタミン・ミネラルの栄養 |
14 | 授業内テスト |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎授業後に提供する小テストを実施すること。
食物と栄養,ヒトのカラダについて興味を持ち,日常の食行動の変容や健康的な食生活の獲得に意欲を持つこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
最終テスト(Final Test)(40%) 授業内レポート(40%) 小テスト(20%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
指定しない。CanvasLMSに授業資料は掲出し、必要に応じ授業時にプリントを配付。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
必要に応じて授業中に紹介。 |
履修において専門課程の文理は問わないが、一部化学結合や生体組織、構造に関する知識を求める場合がある。
小テスト実施のため、Canvas LMSにアクセスできる端末を準備。
2016年度以降入学者:多彩な学び
2015年度以前入学者:主題別A
食物,栄養,生命活動の関係を概念的に理解し,身体の機能と栄養との関係についての理解を深め,自らの食生活を管理するための方策を身につける。
Students will conceptually understand the relationships between food, nutrition, and life activities, deepen their understanding of the relationships between body function and nutrition, and acquire strategies for managing their own dietary habits.
「食と栄養」を通じて「日常を科学する」知識や視点を持ち合わせるよう講義を展開し,体重管理や競技力向上,健康増進や疾病予防などさまざまな状況下で「食と栄養」についての自己管理を促す知識やスキルを提供する。
In recent years, interest in health, food, and nutrition has increased. Through this course, students will be taught knowledge and perspectives on "science of daily life" related to "food and nutrition." In addition, we will provide opportunities, knowledge, and skills to promote self-management about "food and nutrition" under various conditions such as weight management, competitive ability improvement, health promotion, and disease prevention.
1 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ①ヒトのカラダの構成を食事・栄養 課題1 |
2 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ②筋骨格系の健康の維持と食事 |
3 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ③脂質・水分と体重の関係 |
4 | ガイダンス・ヒトのカラダと栄養 ④体位・体格と食事 |
5 | 食生活・栄養に関するガイドラインや指針 課題2 |
6 | 食物と物質(栄養素)の関係 ①食品中の栄養素 |
7 | 食物と物質(栄養素)の関係 ②類似栄養素が含まれる食品群 |
8 | 食事のバランス:自分の食事を見直そう 課題3 |
9 | エネルギー収支と体重管理 |
10 | 食品表示(正しい食品の購入方法) |
11 | 健康食品について |
12 | 消化と吸収 |
13 | 各論 糖質・脂質・タンパク質・ビタミン・ミネラルの栄養 |
14 | 授業内テスト |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎授業後に提供する小テストを実施すること。
食物と栄養,ヒトのカラダについて興味を持ち,日常の食行動の変容や健康的な食生活の獲得に意欲を持つこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
最終テスト(Final Test)(40%) 授業内レポート(40%) 小テスト(20%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
指定しない。CanvasLMSに授業資料は掲出し、必要に応じ授業時にプリントを配付。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
必要に応じて授業中に紹介。 |
履修において専門課程の文理は問わないが、一部化学結合や生体組織、構造に関する知識を求める場合がある。
小テスト実施のため、Canvas LMSにアクセスできる端末を準備。
2016年度以降入学者:多彩な学び
2015年度以前入学者:主題別A