日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College University-wide Liberal Arts Courses (Language Courses)
Course Code FQ712
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Language
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Mon.2
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Credits 2
Course Number LNC2012
Language Others
Class Registration Method Lottery Registration(定員:30人/ Capacity:30)
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes プロジェクト領域

【Course Objectives】

This course aims to enrich students' knowledge of the culture and society of Chinese-speaking regions while they actively learn the language through various class activities.

【Course Contents】

Based on the CEFR B1 level of Chinese language skills acquired in the mandatory and elective courses, this course will use CEFR B1 level materials. The overall theme of this course is society, culture, and the arts in Chinese-speaking regions, with a focus on Chinese food and beverage culture. The courses in this area are also positioned as preparatory courses for academic courses.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 舌尖上的中国1  

各地の名物料理、味の特徴について 名物料理の伝説
2 舌尖上的中国2  

各地の名物料理、調理法の特徴について 名物料理の伝説
3 节日饮食 

お祝い料理と旬、名物料理の伝説
4 咖啡在中国

カフェでの注文の仕方
5 各地的“点心”

各地の「点心」、「味」関連の面白い表現
6 各种各样的面条

様々な麺、食関連のことわざ
7 期中发表会 

中間ミニ発表会
8 点菜方法  

メニューの見方、注文の仕方
9 茶叶与烟酒  

中国各地のお茶文化、酒文化
10 有趣的菜名  

特殊な料理名の由来
11 学做家常菜 

家庭料理の調理法、調味料の中国語表現
12 药补不如食补 

食と健康の関連表現
13 各种各样的“饭”

様々な「飯」、「飯」関連の面白い表現
14 期末发表会 

期末ミニ発表会

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

・各回の授業で提示されている新出語句や文法ポイントを調べて予習する 


・講義資料を活用し、それまでに学習した内容の復習を行う 

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 課題提出(1回)(30%)
口頭発表(2回)(40%)
授業参加(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
オリジナル教材を使用

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

【履修目安】CEFR A2以上
母語話者は履修してはならない。単位修得できないため注意すること。