日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
全学共通科目・全学共通カリキュラム(言語系)/University-wide Liberal Arts Courses (Language Courses)University-wide Liberal Arts Courses (Language Courses) |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
FQ712/FQ712FQ712 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
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授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
語学/LanguageLanguage |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月2/Mon.2 Mon.2 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
LNC2012 |
使用言語/ LanguageLanguage |
その他/OthersOthers |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
抽選登録/Lottery RegistrationLottery Registration(定員:30人/ Capacity:30) |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
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履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
プロジェクト領域 |
This course aims to enrich students' knowledge of the culture and society of Chinese-speaking regions while they actively learn the language through various class activities.
Based on the CEFR B1 level of Chinese language skills acquired in the mandatory and elective courses, this course will use CEFR B1 level materials. The overall theme of this course is society, culture, and the arts in Chinese-speaking regions, with a focus on Chinese food and beverage culture. The courses in this area are also positioned as preparatory courses for academic courses.
1 | 舌尖上的中国1 各地の名物料理、味の特徴について 名物料理の伝説 |
2 | 舌尖上的中国2 各地の名物料理、調理法の特徴について 名物料理の伝説 |
3 | 节日饮食 お祝い料理と旬、名物料理の伝説 |
4 | 咖啡在中国 カフェでの注文の仕方 |
5 | 各地的“点心” 各地の「点心」、「味」関連の面白い表現 |
6 | 各种各样的面条 様々な麺、食関連のことわざ |
7 | 期中发表会 中間ミニ発表会 |
8 | 点菜方法 メニューの見方、注文の仕方 |
9 | 茶叶与烟酒 中国各地のお茶文化、酒文化 |
10 | 有趣的菜名 特殊な料理名の由来 |
11 | 学做家常菜 家庭料理の調理法、調味料の中国語表現 |
12 | 药补不如食补 食と健康の関連表現 |
13 | 各种各样的“饭” 様々な「飯」、「飯」関連の面白い表現 |
14 | 期末发表会 期末ミニ発表会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
・各回の授業で提示されている新出語句や文法ポイントを調べて予習する
・講義資料を活用し、それまでに学習した内容の復習を行う
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
課題提出(1回)(30%) 口頭発表(2回)(40%) 授業参加(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
オリジナル教材を使用 |
【履修目安】CEFR A2以上
母語話者は履修してはならない。単位修得できないため注意すること。
さまざまな授業活動によって能動的に言語を学びながら、中国語圏の文化や社会に関する教養を深めることを目指す。
This course aims to enrich students' knowledge of the culture and society of Chinese-speaking regions while they actively learn the language through various class activities.
必修科目等で身に付けたCEFR B1レベルの中国語運用能力を土台とし、CEFR B1レベルの題材を使用する。科目の総合テーマは「中国語圏の社会・文化・芸術」で、具体的な題材として中国語圏の飲食文化を中心に扱う。また、本領域の科目はアカデミック領域の科目を受講するための準備段階にも位置づけられる。
Based on the CEFR B1 level of Chinese language skills acquired in the mandatory and elective courses, this course will use CEFR B1 level materials. The overall theme of this course is society, culture, and the arts in Chinese-speaking regions, with a focus on Chinese food and beverage culture. The courses in this area are also positioned as preparatory courses for academic courses.
1 | 舌尖上的中国1 各地の名物料理、味の特徴について 名物料理の伝説 |
2 | 舌尖上的中国2 各地の名物料理、調理法の特徴について 名物料理の伝説 |
3 | 节日饮食 お祝い料理と旬、名物料理の伝説 |
4 | 咖啡在中国 カフェでの注文の仕方 |
5 | 各地的“点心” 各地の「点心」、「味」関連の面白い表現 |
6 | 各种各样的面条 様々な麺、食関連のことわざ |
7 | 期中发表会 中間ミニ発表会 |
8 | 点菜方法 メニューの見方、注文の仕方 |
9 | 茶叶与烟酒 中国各地のお茶文化、酒文化 |
10 | 有趣的菜名 特殊な料理名の由来 |
11 | 学做家常菜 家庭料理の調理法、調味料の中国語表現 |
12 | 药补不如食补 食と健康の関連表現 |
13 | 各种各样的“饭” 様々な「飯」、「飯」関連の面白い表現 |
14 | 期末发表会 期末ミニ発表会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
・各回の授業で提示されている新出語句や文法ポイントを調べて予習する
・講義資料を活用し、それまでに学習した内容の復習を行う
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
課題提出(1回)(30%) 口頭発表(2回)(40%) 授業参加(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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オリジナル教材を使用 |
【履修目安】CEFR A2以上
母語話者は履修してはならない。単位修得できないため注意すること。