日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA008/HA008HA008 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月1/Mon.1 Mon.1 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRS1100 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Understanding tourism as a business system from the points of view of the basic theories and knowledge of business management studies.
In addition to introducing the basic theories, knowledge, and framework of business management studies, the unique characteristics of the tourism industry or tourism-related industry will be explained from the perspective of business management.
1 | イントロダクション |
2 | 観光産業の構造 |
3 | 観光市場 |
4 | 観光商品 |
5 | 観光の価格戦略 |
6 | 観光の流通戦略 |
7 | 観光のプロモーション戦略 |
8 | 観光の競争戦略 |
9 | 競争環境の分析 |
10 | 観光の財務戦略 |
11 | 観光の組織戦略 |
12 | 観光の人的資源管理 |
13 | 観光の倫理・法令遵守 |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業計画に示した項目について,また,講義で扱われた事柄について,各種文献やインターネット等で自ら調べ,知識メモを作成する.なおこの知識メモは提出物ではない.
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 90 | |
平常点 (In-class Points) | 10 |
授業中の提出物、出席点を加味することがある(10%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
資料は適宜配付する |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
講義中に適宜紹介する |
観光のビジネスとしての側面について,経営学の基礎的な理論や知識の視点から理解する.
Understanding tourism as a business system from the points of view of the basic theories and knowledge of business management studies.
経営学を概観し,基礎的な理論や知識,フレームワークを紹介するとともに,観光産業あるいは観光関連産業の特徴について,経営学の視点から講義する.
In addition to introducing the basic theories, knowledge, and framework of business management studies, the unique characteristics of the tourism industry or tourism-related industry will be explained from the perspective of business management.
1 | イントロダクション |
2 | 観光産業の構造 |
3 | 観光市場 |
4 | 観光商品 |
5 | 観光の価格戦略 |
6 | 観光の流通戦略 |
7 | 観光のプロモーション戦略 |
8 | 観光の競争戦略 |
9 | 競争環境の分析 |
10 | 観光の財務戦略 |
11 | 観光の組織戦略 |
12 | 観光の人的資源管理 |
13 | 観光の倫理・法令遵守 |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業計画に示した項目について,また,講義で扱われた事柄について,各種文献やインターネット等で自ら調べ,知識メモを作成する.なおこの知識メモは提出物ではない.
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 90 | |
平常点 (In-class Points) | 10 |
授業中の提出物、出席点を加味することがある(10%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
資料は適宜配付する |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
講義中に適宜紹介する |