日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA009/HA009HA009 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水4/Wed.4 Wed.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRS1000 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
We will present the economic and social significance, purpose, and results of tourism in the new era to students beginning their studies in the College of Tourism, and gain basic knowledge about the tourism industry.
Tourism industry is a general term for activities promoting the utility and various effects of tourism that are carried out by diverse parties such as governments and local organizations, companies that offer various products and services that make tourism possible, and local residents. Lectures will cover basic tourism knowledge, as well as the whole picture of the tourism industry through case studies.
Guest speakers will be invited to explain the tourism industry from an insider's perspective.
1 | 講義計画等の説明 |
2 | 観光の定義と構造 |
3 | 日本の観光の概況 |
4 | 旅行業(1) |
5 | 旅行業(2) |
6 | 宿泊業(1) |
7 | 宿泊業(2) |
8 | 交通運輸業(1) |
9 | 交通運輸業(2) |
10 | 国の観光政策(1) |
11 | 国の観光政策(2) |
12 | 観光事業と地域(1) |
13 | 観光事業と地域(2) |
14 | 新しい観光の動向 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
自身が観光に赴く際に、どのような事業が関わっているのかに十分注意を払うこと。また、授業中に触れる内容を強く意識しながら実地に体験することで理解を深めること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
適宜授業中に求める提出物(20%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
適宜資料を配付する。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
講義中に適宜紹介する。 |
観光学を学ぼうとする学生に対し、 新しい時代の観光の経済的、 社会的意義や目的、 効果を提示するとともに、観光事業に関する基本的な知識を習得する。
We will present the economic and social significance, purpose, and results of tourism in the new era to students beginning their studies in the College of Tourism, and gain basic knowledge about the tourism industry.
観光事業とは、観光の効用や諸効果を促進するための活動の総称であり、政府や地方自治体、観光を可能とする各種製品やサービスを提供する民間企業、地域住民など多様な主体によって行われる。観光に関する基礎的な知識と合わせて、観光事業の全体像について、事例を交えながら講義を行う。
適宜、ゲストスピーカーを招いて観光事業の内情について解説いただく。
Tourism industry is a general term for activities promoting the utility and various effects of tourism that are carried out by diverse parties such as governments and local organizations, companies that offer various products and services that make tourism possible, and local residents. Lectures will cover basic tourism knowledge, as well as the whole picture of the tourism industry through case studies.
Guest speakers will be invited to explain the tourism industry from an insider's perspective.
1 | 講義計画等の説明 |
2 | 観光の定義と構造 |
3 | 日本の観光の概況 |
4 | 旅行業(1) |
5 | 旅行業(2) |
6 | 宿泊業(1) |
7 | 宿泊業(2) |
8 | 交通運輸業(1) |
9 | 交通運輸業(2) |
10 | 国の観光政策(1) |
11 | 国の観光政策(2) |
12 | 観光事業と地域(1) |
13 | 観光事業と地域(2) |
14 | 新しい観光の動向 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
自身が観光に赴く際に、どのような事業が関わっているのかに十分注意を払うこと。また、授業中に触れる内容を強く意識しながら実地に体験することで理解を深めること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 80 | |
平常点 (In-class Points) | 20 |
適宜授業中に求める提出物(20%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
適宜資料を配付する。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
講義中に適宜紹介する。 |