日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA033/HA033HA033 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
木4/Thu.4 Thu.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRM1000 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
2020年度以降入学者対象 |
Students are expected to acquire knowledge and technique, which are the foundation of independent learning and research at College of Tourism.
Through presentations and discussions, students are expected to establish their
independence and cultivate communication skills. They are expected to
clarify their academic interests by preparation of reports. Through these works, students are expected to acquire the theories and keywords learned in the required subject “Introduction to Tourism Studies” and deepen their understanding of tourism phenomena. The contents, procedures and tasks vary by class and the instructor in charge.
1 | オリエンテーション |
2 | 観光の現在 |
3 | 観光行動の対象と行動 |
4 | 観光行動の対象と行動 |
5 | 観光史 |
6 | 観光史 |
7 | 観光と資源 |
8 | 観光と資源 |
9 | 観光と文化 |
10 | 観光と文化 |
11 | 観光と経済 |
12 | 観光と経済 |
13 | 観光と地域社会 |
14 | 観光と地域社会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
必要に応じて担当教員が指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業への出席や貢献度,リアクションペーパーやレポート,課題の達成度などにより評価する(100%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 前田 勇編著 | 新現代観光総論 第3版 | 学文社 | 2019 | 9784762029172 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業で指示する。 |
観光学部において主体的に学ぶこと,研究することの基礎を培う。
Students are expected to acquire knowledge and technique, which are the foundation of independent learning and research at College of Tourism.
プレゼンテーションやディスカッションなどを通して主体性を身に付け,学問の場面におけるコミュニケーション能力を高める。また,レポート作成を通じて学問的関心を明確化する。以上の作業を通して,必修科目「観光学概論」で学ぶ理論やキーワード,観光現象などに対する理解をより深める。同時に,クラス内でのコミュニケーションを通じて学生生活を円滑にスタートさせると共に,自身の将来設計を考え,観光学部での4年間の学びの目標を定める。
なお,授業の進め方や課題などは担当教員によって異なる。
Through presentations and discussions, students are expected to establish their
independence and cultivate communication skills. They are expected to
clarify their academic interests by preparation of reports. Through these works, students are expected to acquire the theories and keywords learned in the required subject “Introduction to Tourism Studies” and deepen their understanding of tourism phenomena. The contents, procedures and tasks vary by class and the instructor in charge.
1 | オリエンテーション |
2 | 観光の現在 |
3 | 観光行動の対象と行動 |
4 | 観光行動の対象と行動 |
5 | 観光史 |
6 | 観光史 |
7 | 観光と資源 |
8 | 観光と資源 |
9 | 観光と文化 |
10 | 観光と文化 |
11 | 観光と経済 |
12 | 観光と経済 |
13 | 観光と地域社会 |
14 | 観光と地域社会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
必要に応じて担当教員が指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業への出席や貢献度,リアクションペーパーやレポート,課題の達成度などにより評価する(100%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 前田 勇編著 | 新現代観光総論 第3版 | 学文社 | 2019 | 9784762029172 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業で指示する。 |