日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA202
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Mon.2
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Credits 2
Course Number TRS3300
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2019年度以前 観光学部入学者 交流文化学科選択科目/
2020年度以降 観光学部入学者 観光学科選択科目

【Course Objectives】

This lecture provides the basic knowledges about the rural tourism which utilizes local resources on environment and landscape, and living culture in the rural area and explains its concept and social significance, concrete examples and their business schemes, and the historical context. The final objective is to obtain the ability to consider the task and the solution on business and regional development through the rural tourism.

【Course Contents】

The rural tourism tends to be considered accompanied with the rural development, so it needs to understand its significance for the area as well as for the tourists. From these both points of view, this lecture explains the basic knowledges to plan and organize rural tourism and mentions the newest examples in order to think about its future. Some guest speakers will be invited to the lecture to specifically expound newest rural tourism practices.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス、農村観光の概念
2 農村観光の楽しみ
3 農村観光の発展史
4 農村観光の取組みメニュー(1)
5 農村観光の取組みメニュー(2)
6 農村観光の取組みメニュー(3)
7 諸外国における農村観光
8 食料・農業・農村の現状と課題
9 農村観光を支える法制度や政策
10 農村観光を担う人や組織
11 農村観光の立地
12 農村観光とインバウンド・ツーリズム
13 農村観光とフード・ツーリズム
14 これからの農村観光

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

前半は数回ごとに小テストを実施するので、レジュメを元に復習を行い、知識の定着を図ること。
後半は期末レポートに向けた準備(調査等)を指示するので、講義内容を踏まえながら実例に触れ、考察を積み重ねること。なお、期末レポートの前段階としての小レポート課題を予定している。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 リアクションペーパー(毎回)(20%)
小テスト(複数回)(30%)
小レポート(10%)
最終レポート(Final Report)(40%)
備考 (Notes)
発表や討議等を採り入れる場合があり、積極的な参加には加点する。

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
テキストは用いず、各講義においてレジュメ・資料を配布する。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 千賀裕太郎ほか グリーンライフ 実教出版 2019 9784407204292
その他 (Others)
その他、講義の中で随時紹介する。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

PowerPointを使用した講義形式で、映像資料なども適宜活用する。
資料の配布、課題の提出などに「Canvas LMS」を使用する。
リアクションペーパー、小テストについては、次回授業等でフィードバックを行う。
ゲストスピーカーを招へいする予定であり、日程調整の結果により授業計画に多少変更が生じる場合があるが、その場合は初回ガイダンスの際に説明を行う。

【注意事項 / Notice】