日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Tourism
Course Code HA303
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Fri.5
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Credits 2
Course Number TRS2100
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2020年度以降入学者対象

【Course Objectives】

The goals of this class are to
(1) explain the basic concepts, approaches, and techniques related to Regional Management
(2) describe, in concrete terms, the background, characteristics, and challenges of various case studies
(3) express your opinion about future directions and methods of Regional Management from multiple perspectives

【Course Contents】

In this course, students will acquire the knowledge, perspectives, and techniques necessary to conceptualize and implement “Regional Management.” The aim is to develop the ability to think concretely about how to address local issues and determine what actions should be taken. Through lectures and presentations among peers, students will learn various case studies.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション:「地域経営」とは何か?
Introduction: What Is “Regional Management”?
2 地域経営の歴史(1):成長時代における地域の経営
History of Regional Management (1): Approaches During the Growth Era
3 地域経営の歴史(2):人口減少時代における地域の経営
History of Regional Management (2): Approaches in the Era of Population Decline
4 地域資源(1):自然環境
Regional Resources (1): Natural Environment
5 地域資源(2):文化、社会組織
Regional Resources (2): Culture and Social Organizations
6 地域経営の担い手(1)
Stakeholders in Regional Management (1)
7 地域経営の担い手(2)
Stakeholders in Regional Management (2)
8 地域経営の財源と地域の経済
Finance for Regional Management and the Local Economy
9 地域のプロモーション
Regional Promotion
10 地域経営のプロセス(1)
Process of Regional Management (1)
11 地域経営のプロセス(2)
Process of Regional Management (2)
12 地域経営の評価
Evaluation of Regional Management
13 学生による発表(グループ内発表とグループディスカッション)
Student Presentations
14 総括:レポート・発表の振り返りと講義全体の総括
Conclusion

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業のテーマに関連する事例や仕組みを調べること。授業後に指示する課題に取り組むこと。
Investigate cases and systems related to the lesson’s theme, and work on the assignments given after class.

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 毎回の授業で指示したミニレポート(50%)
レポート(40%)
発表(10%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 日本建築学会編 都心周縁コミュニティの再生術 : 既成市街地への臨床学的アプローチ 学芸出版社 2021 9784761528010
2 武田重昭・佐久間康富・阿部大輔・杉崎和久 ほか 小さな空間から都市をプランニングする 学芸出版社 2019 9784761526986

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

第13回(学生同士の発表や議論)には、PCを持参してください。

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】