日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA352
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.2
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Credits 2
Course Number TRS3200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

1.This course covers business fields, business models, and challenges of lodging industry.
2.The course participants are expected to understand the context of the media reports regarding management as well as mergers and acquisitions in the hotel and ryokan industry.
3.Course participants are expected to learn basic knowledge of hotel management which is required at international hotel operators, developers, and hotel investors.

【Course Contents】

1.This course starts with identification of what a lodging business is and brief review of its history.
2.Then, it outlines various business models in the industry, followed by challenges on management, and discuss how to overcome such.
3.Lastly, it picks up businesses surrounding lodging industry and explain how they relate each other.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 宿泊産業とは何か
2 宿屋ビジネスの発祥と提供される機能の変遷
3 業態 - 顧客目線による分類
4 経営ストラクチャー - 経営者目線による分類
5 客室ビジネスの本質
6 料飲ビジネスの本質
7 宴会ビジネスの本質
8 運営組織と意思決定プロセス
9 関連ビジネス1:開発関連
10 関連ビジネス2:運営関連
11 オーナー業とホテルアセットマネジメント
12 住宅ビジネスとの境界線
13 チェーン運営
14 旅館業

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 リアクションペーパー(30%)
小テスト(30%)
レポート(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 沢柳知彦 もてなしだけではもう食えない オータパブリケイションズ 2021 9784903721910

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 仲谷秀一・テイラー雅子・中村光信 ホテル・ビジネス・ブック第2版 中央経済社 2016 9784502181412

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

1.講義はレクチャー型を基本とする
2.講義資料は毎回指導教員によって作成・配布され、その資料は講義中にプロジェクターで表示される
3.知識の定着および思考能力の向上を目指し、毎回受講生からのリアクションペーパー提出もしくは小テスト実施を行なう。その回答内容につき、次回講義にて指導教員が解説を行なうことで、インタラクティブなクラス運営を行なう
4.受講にあたり、宿泊産業とはどんなものなのかを理解するためにホテルもしくは旅館での宿泊ないし飲食体験を行なっておくことを推奨する

【注意事項 / Notice】