日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA375
Theme・Subtitle 持続可能な地域のための地域観光をプランニングする
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Thu.1
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number TRS2300
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Imagine that you are to revitalize a hot spring resort. Imagine that you are a manager of a destination with over-tourism problem. What will you do for the destination?
This course will discuss the methodology of destination management for the sustainable development.

【Course Contents】

Students will understand historical development of destination management in Japan. After that the methodology of "sustainable destination planning approach" will be discussed.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション ー観光地のマネジメントとは
2 観光地経営の全体像
3 地域特性と資源の把握 ①
4 地域特性と資源の把握 ②
5 地域特性と資源の把握 ③
6 観光体験・空間体験の構想と創造①
7 観光体験・空間体験の構想と創造②
8 将来の理想を描くビジョンと個別事業の検討①
9 将来の理想を描くビジョンと個別事業の検討②
10 レポート課題の発表
11 雇用創出と経済の域内循環
12 観光地経営の推進組織形成と財源
13 観光地経営を支える行政の制度・政策
14 全講義の振り返りとまとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

日頃から観光地に関するニュースや興味深い事例を集めておく習慣をつけること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 レポート課題1(30%)
レポート課題2(40%)
リアクションペーパー(10%)
授業内ディスカッション参加度(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
講義中に適宜案内する

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 日本交通公社 観光地経営の視点と実践 丸善出版者 2019 9784621303849

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】