日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA385/HA385HA385 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
木4/Thu.4 Thu.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRS2200 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
The purpose of this study is to understand the structure and characteristics of the hotel business, and to acquire skills in management analysis and strategy planning based on basic knowledge of hotel management.
In this course, we will lecture on analysis of profit and loss statements and management strategies based on basic knowledge and characteristics necessary for hotel business. In addition, we will lecture on the profit structure of accommodation, restaurants, banquets (weddings, general) and problems in the hotel business from both the hotel industry and real estate industry.
1 | ガイダンス、本講座の目的およびスケジュール解説 |
2 | ホテルビジネス概論 |
3 | ホテルビジネスの基礎知識(宿泊) |
4 | ホテルビジネスの基礎知識(レストラン) |
5 | ホテルビジネスの基礎知識(婚礼宴会) |
6 | ホテルビジネスの基礎知識(一般宴会) |
7 | ホテル損益の基礎知識 |
8 | ホテル損益計算書の分析 |
9 | ホテル視察 |
10 | ゲストスピーカー講義 |
11 | ホテル開発 |
12 | ホテル会計 |
13 | 危機管理・SDGs |
14 | ホテルと地域経済 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
ホテルに関連するニュースや話題に日ごろから関心を持ち情報収集したり、経営者の視点で実際にホテルを利用してみるなど積極的に取り組むことが望ましい。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
リアクションペーパーなど(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
ホテル視察、ゲストスピーカー講義は予定であり、時期を含め変更となることがあります。
ホテルビジネスの構造や特性について理解するとともに、ホテル経営に関する基礎知識から経営分析・戦略立案についてのスキル取得を目的とします。
The purpose of this study is to understand the structure and characteristics of the hotel business, and to acquire skills in management analysis and strategy planning based on basic knowledge of hotel management.
本講座ではホテルビジネスに必要な基礎知識や特徴から損益計算書の分析及び経営戦略について講義します。また宿泊・レストラン・宴会(婚礼・一般)の収益構造やホテル業と不動産業の両面から見たホテルビジネスの課題について講義します。
In this course, we will lecture on analysis of profit and loss statements and management strategies based on basic knowledge and characteristics necessary for hotel business. In addition, we will lecture on the profit structure of accommodation, restaurants, banquets (weddings, general) and problems in the hotel business from both the hotel industry and real estate industry.
1 | ガイダンス、本講座の目的およびスケジュール解説 |
2 | ホテルビジネス概論 |
3 | ホテルビジネスの基礎知識(宿泊) |
4 | ホテルビジネスの基礎知識(レストラン) |
5 | ホテルビジネスの基礎知識(婚礼宴会) |
6 | ホテルビジネスの基礎知識(一般宴会) |
7 | ホテル損益の基礎知識 |
8 | ホテル損益計算書の分析 |
9 | ホテル視察 |
10 | ゲストスピーカー講義 |
11 | ホテル開発 |
12 | ホテル会計 |
13 | 危機管理・SDGs |
14 | ホテルと地域経済 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
ホテルに関連するニュースや話題に日ごろから関心を持ち情報収集したり、経営者の視点で実際にホテルを利用してみるなど積極的に取り組むことが望ましい。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
リアクションペーパーなど(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
ホテル視察、ゲストスピーカー講義は予定であり、時期を含め変更となることがあります。