日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA385
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Thu.4
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Credits 2
Course Number TRS2200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

The purpose of this study is to understand the structure and characteristics of the hotel business, and to acquire skills in management analysis and strategy planning based on basic knowledge of hotel management.

【Course Contents】

In this course, we will lecture on analysis of profit and loss statements and management strategies based on basic knowledge and characteristics necessary for hotel business. In addition, we will lecture on the profit structure of accommodation, restaurants, banquets (weddings, general) and problems in the hotel business from both the hotel industry and real estate industry.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス、本講座の目的およびスケジュール解説
2 ホテルビジネス概論
3 ホテルビジネスの基礎知識(宿泊)
4 ホテルビジネスの基礎知識(レストラン)
5 ホテルビジネスの基礎知識(婚礼宴会)
6 ホテルビジネスの基礎知識(一般宴会)
7 ホテル損益の基礎知識
8 ホテル損益計算書の分析
9 ホテル視察
10 ゲストスピーカー講義
11 ホテル開発
12 ホテル会計
13 危機管理・SDGs
14 ホテルと地域経済

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

ホテルに関連するニュースや話題に日ごろから関心を持ち情報収集したり、経営者の視点で実際にホテルを利用してみるなど積極的に取り組むことが望ましい。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
筆記試験 (Written Exam) 70
平常点 (In-class Points)30 リアクションペーパーなど(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

ホテル視察、ゲストスピーカー講義は予定であり、時期を含め変更となることがあります。

【注意事項 / Notice】