日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College College of Tourism
Course Code HA386
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Wed.2
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number TRS3100
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes

【Course Objectives】

1.This course outlines purpose, business field, and the way of conduct of hotel asset management.
2.Course participants are expected to learn basic knowledge of hotel management which is required at international hotel operators, developers, and hotel investors.

【Course Contents】

1.The management environment where hotel asset management can be introduced
2.Business fields of hotel asset management
3.Required skill-set for hotel asset managers
4.Frameworks used for hotel asset management
5.Real Estate Investment Structure and asset valuation methods

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ホテルアセットマネジメントとは何か 1
2 ホテル事業における運営・経営・所有の分離
3 ホテルアセットマネジャーの帰属先と守備範囲
4 ゲストスピーカー招聘
5 ユニフォームシステム会計
6 KPI分析
7 予算管理
8 ゲストスピーカー招聘
9 マーケティングレビュー
10 修繕・改装・リブランディング
11 ファイナンス
12 コンプライアンスとリスクマネジメント
13 不動産
14 ホテルアセットマネジメントとは何か 2

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 リアクションペーパー(30%)
小テスト(30%)
レポート(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 沢柳知彦 もてなしだけではもう食えない オータパブリケイションズ 2021 9784903721910

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 グレッグ・デントン他 ホテルアセットマネジメント 立教大学出版会 2014 9784901988261
2 仲谷秀一・テイラー雅子・中村光信 ホテル・ビジネス・ブック第2版 中央経済社 2016 9784502181412

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

1.講義はレクチャー型を基本とする
2.適宜、業界のプレイヤーをゲストスピーカーとして招致し、講義内容の補完を行なう
3.講義資料は毎回講師によって作成・配布され、その資料は講義中にプロジェクターで表示される
4.知識の定着および思考能力の向上を目指し、適宜受講生との質疑応答ならびに小テストを実施する
5.講義内容には会計分野の知識が必要となる部分があるが、未履修者向けの説明を加える
5.本講受講にあたり、HA352「宿泊産業論」の事前受講を推奨する(必須ではない)

【注意事項 / Notice】