日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA395
Theme・Subtitle 日本の優良宿泊事業会社、特に星野リゾートを研究することによって、宿泊施設経営における高収益達成手法や理論を学ぶ
This course is designed to learn lodging business management for high performance and related logics through case studies over Japanese blue-chip lodging companies, especially Hoshino Resorts.
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.3
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number TRS2200
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

●Participants are expected to touch on frameworks used in a MBA course and to acquire viewpoints of a manager, rather than just a rank-and-file.
●This course is designed for undergraduate students who are interested in hotel management, and focuses on hotel management issues in Japan, and management methods adopted by international hotel operators, through reading articles and disclosure documents regarding Japanese blue-chip lodging companies, especially Hoshino Resorts.

【Course Contents】

●This course consists of lectures, group works, presentations, and guest speaker sessions with Q&A dialogue to learn real business issues of lodging business.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 自己紹介とプレゼンテーションスキル確認
3 マーケティング1
4 マーケティング2
5 マーケティング3
6 ゲストスピーカー1
7 テクノロジー1
8 テクノロジー2
9 人材管理1
10 人材管理2
11 ゲストスピーカー2
12 損益管理1
13 損益管理2
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 最終レポート(Final Report)(30%)
質疑応答(40%)
小テスト(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 沢柳知彦 もてなしだけではもう食えない オータパブリケイションズ 2021 9784903721910

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

●資料の読み合わせやグループワークが多いため、毎回出席し、発言することが期待されている
●欠席の際は、必ず指導教官に連絡をいれること
●指導教員に指示された課題を調べるため、スマートフォンもしくはノートパソコンの持参が推奨される
●受講生の理解進捗度に応じ、授業計画の順番は前後もしくは変更されることがある

【注意事項 / Notice】