日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA399
Theme・Subtitle ホテル経営の失敗事例や課題解決手法の学習、および、ケースに基づく経営改善策の立案
Study on failure cases of hotel management and methods to overcome challenges, as well as management turnaround planning based on actual cases.
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.4
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Credits 2
Course Number TRS3200
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

1.This course is designed for undergraduate students who are interested in hotel management, and focuses on hotel management environment in Japan, management issues, and management methods adopted by international hotel operators.
2.Participants are expected to touch on frameworks used in a MBA course and to acquire viewpoints of a manager, rather than just a rank-and-file.

【Course Contents】

This course consists of lectures, group works, presentations, and guest speaker invitation with Q&A session to learn real business issues of lodging business.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーションと自己紹介
2 失敗に学ぶとはどういうことか
3 ケース1:吉野家、ヒルトンホテル in 1930
4 ケース 2
5 ケース 3
6 ケース 4
7 ゲストスピーカー1
8 ケース 5
9 ケース 6
10 ケース 7
11 ケース 8
12 ケース 9
13 ゲストスピーカー2
14 まとめ、最終課題

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 質疑応答(40%)
小テスト(30%)
レポート(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 沢柳知彦 もてなしだけではもう食えない オータパブリケイションズ 2021 9784903721910

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

●ゼミ学習の効果をあげるために、受講生人数を10名程度に制限する予定である
●資料の読み合わせ、プレゼンテーション、グループワークなどが多いため、毎回出席し、発言することが期待されている
●指導教員に指示された課題を調べるため、スマートフォンもしくはノートパソコンの持参が推奨される
●受講生の理解進捗度に応じ、授業計画の順番は前後もしくは変更されることがある

【注意事項 / Notice】