日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA400/HA400HA400 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
対面科目 |
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水4/Wed.4 Wed.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRS3200 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
- This course is designed for undergraduate students who are interested in hotel management, and addresses on know-how of hotel development investment and hotel management in Japan.
- Participants are expected to touch on frameworks used in a MBA course and to acquire viewpoints of a manager, rather than just a rank-and-file.
- This course consists of lectures, group works, presentations, and guest speaker sessions with Q&A to learn real business issues of lodging business.
1 | ケース10 |
2 | ケース11 |
3 | ケース12 |
4 | ケース13 |
5 | ケース14 |
6 | ゲストスピーカー3 |
7 | フィージビリティスタディ1 |
8 | フィージビリティスタディ2 |
9 | ゲストスピーカー4 |
10 | グループワーク1 |
11 | グループワーク2 |
12 | グループワーク3 |
13 | プレゼンテーション |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
・授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
質疑応答(40%) 小テスト(30%) レポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 沢柳知彦 | もてなしだけではもう食えない | オータパブリケイションズ | 2021 | 9784903721910 |
・ゼミ学習の効果をあげるために、受講生人数を10名程度に制限する予定である
・資料の読み合わせ、プレゼンテーション、グループワークなどが多いため、毎回出席し、発言することが期待されている
・欠席する際には、必ず指導教官に事前連絡をすること
・指導教員に指示された課題を調べるため、スマートフォンもしくはノートパソコンの持参が推奨される
・受講生の理解進捗度に応じ、授業計画の順番は前後もしくは変更されることがある
・夏季にゼミ合宿(任意参加)が予定されている
・ホテル経営に興味を持つ学部生を対象として、日本におけるホテル開発投資やホテル経営のノウハウを学ぶ
・学部生のうちからMBA的フレームワークに触れることで、単に業務をこなすだけではない、経営学視点を身に付ける
- This course is designed for undergraduate students who are interested in hotel management, and addresses on know-how of hotel development investment and hotel management in Japan.
- Participants are expected to touch on frameworks used in a MBA course and to acquire viewpoints of a manager, rather than just a rank-and-file.
・レクチャー、グループワーク、プレゼンテーション、および業界のプレイヤーを招いてのゲストスピーカー講話と質疑応答を織り交ぜ、宿泊事業経営の実学を学ぶ
- This course consists of lectures, group works, presentations, and guest speaker sessions with Q&A to learn real business issues of lodging business.
1 | ケース10 |
2 | ケース11 |
3 | ケース12 |
4 | ケース13 |
5 | ケース14 |
6 | ゲストスピーカー3 |
7 | フィージビリティスタディ1 |
8 | フィージビリティスタディ2 |
9 | ゲストスピーカー4 |
10 | グループワーク1 |
11 | グループワーク2 |
12 | グループワーク3 |
13 | プレゼンテーション |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
・授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
質疑応答(40%) 小テスト(30%) レポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 沢柳知彦 | もてなしだけではもう食えない | オータパブリケイションズ | 2021 | 9784903721910 |
・ゼミ学習の効果をあげるために、受講生人数を10名程度に制限する予定である
・資料の読み合わせ、プレゼンテーション、グループワークなどが多いため、毎回出席し、発言することが期待されている
・欠席する際には、必ず指導教官に事前連絡をすること
・指導教員に指示された課題を調べるため、スマートフォンもしくはノートパソコンの持参が推奨される
・受講生の理解進捗度に応じ、授業計画の順番は前後もしくは変更されることがある
・夏季にゼミ合宿(任意参加)が予定されている