日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Tourism
Course Code HA400
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items) 対面科目
Campus Seminar
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Wed.4
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Credits 2
Course Number TRS3200
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

- This course is designed for undergraduate students who are interested in hotel management, and addresses on know-how of hotel development investment and hotel management in Japan.
- Participants are expected to touch on frameworks used in a MBA course and to acquire viewpoints of a manager, rather than just a rank-and-file.

【Course Contents】

- This course consists of lectures, group works, presentations, and guest speaker sessions with Q&A to learn real business issues of lodging business.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ケース10
2 ケース11
3 ケース12
4 ケース13
5 ケース14
6 ゲストスピーカー3
7 フィージビリティスタディ1
8 フィージビリティスタディ2
9 ゲストスピーカー4
10 グループワーク1
11 グループワーク2
12 グループワーク3
13 プレゼンテーション
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

・授業時間外の学習に関する指示は、必要に応じて別途行なわれる

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 質疑応答(40%)
小テスト(30%)
レポート(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 沢柳知彦 もてなしだけではもう食えない オータパブリケイションズ 2021 9784903721910

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

・ゼミ学習の効果をあげるために、受講生人数を10名程度に制限する予定である
・資料の読み合わせ、プレゼンテーション、グループワークなどが多いため、毎回出席し、発言することが期待されている
・欠席する際には、必ず指導教官に事前連絡をすること
・指導教員に指示された課題を調べるため、スマートフォンもしくはノートパソコンの持参が推奨される
・受講生の理解進捗度に応じ、授業計画の順番は前後もしくは変更されることがある
・夏季にゼミ合宿(任意参加)が予定されている

【注意事項 / Notice】