日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA408
Theme・Subtitle ホテル業界の構造、宿泊ビジネスの実際を実践的に学ぶ
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Tue.4
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Credits 2
Course Number TRS3200
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2020年度以降入学者対象

【Course Objectives】

Aimed at students interested in the hotel business, providing an overview of the hotel industry and its internal structure, as well as necessary elements for the hotelier (professional hotel businessman) to consider. [Ryokan inns and hotels covered as one category] Students will gain an overview of hotel industry knowledge (terms, companies, brands, business structures etc.) and skills (PC, communication, presentation, writing etc.) as well as in ideas (logical thinking, business thinking).

【Course Contents】

This seminar will follow a format repeating these 5 interactions: 1. Hotel industry introductory Lecture) 2. Group work 3. Presentation 4. Fieldwork 5. Interaction with guest speaker. That is, knowledge with not only increase through repetition of the inputs and throughputs (thoughts, discussions and activities), and communication output, but students will hone skills to understand the true nature of things. We will consider the accommodation industry as a business, examining the significance and value of existence of hotels and ryokan businesses throughout the tourism industry. Classes and office communications, and presentations are to make full use of PCs. In the fieldwork, we will be inviting an number of interesting guest speakers from the hotels we actually visit, including businessmen active on the frontline of the hotel industry, such as the manager and general managers.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ホテル業界の就職・採用について①
2 ホテル業界の就職・採用について②
3 とんがりホテル 取材レポート
4 チームプロジェクト「自分たちが考える『とんがりホテル』企画」①
5 ゲストスピーカー
6 チームプロジェクト「自分たちが考える『とんがりホテル』企画」②
7 とんがりホテル 取材レポート
8 チームプロジェクト「自分たちが考える『とんがりホテル』企画」③
9 ゲストスピーカー
10 チームプロジェクト「自分たちが考える『とんがりホテル』企画」④
11 とんがりホテル 取材レポート
12 チームプロジェクト「自分たちが考える『とんがりホテル』企画」⑤
13 チームプロジェクト「自分たちが考える『とんがりホテル』企画」 発表会
14 最終講義

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

ホテル見学、ホテル取材、ホテルのポータルサイト運営など 

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 最終レポート(Final Report)(10%)
確認テスト(20%)
出欠及び活動内容(70%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

授業計画は前後すること、変更することがあります。

【注意事項 / Notice】