日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College College of Tourism
Course Code automatic registration
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Tue.2
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Credits 1
Course Number TRM3100
Language Japanese
Class Registration Method Automatic Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes

【Course Objectives】

This Internship is a program to learn the practical, on-site tourism business and community activity. Through work experience in companies related to tourism, such as travel agency, hotels, transportation (airline, railway etc.), and seeing various efforts at local sites being created around the country, we aim to provide students with the opportunity to acquire “on-site power” in regions and companies supporting tourism. Students will also be expected to reflect deeply on the valuable insights gained through their internship experience and acquire the ability to express them understandably.

【Course Contents】

This internship program consists of preliminary study program, retrospective review and summary of results, focusing on practical training in companies and regions during the 3rd year summer vacation period. In Fall semester, we will review each student’s experience, summarize the results, and share issues with your classmates. Through such a process, we will highlight what was learned in College of Tourism over two years in practice, while deepening consideration on one’s own career path, and identify issues to be studied from now on entering the society.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 夏休み期間中の実習の終了報告と事後研修の進め方
2 実習のふりかえりと課題の共有(1)
3 実習のふりかえりと課題の共有(2)
4 キャリア講演会(1)
(観光関連企業の人事担当者をお招きして,キャリア研修を行います)
5 成果のまとめと発表(1)
6 成果のまとめと発表(2)
7 成果のまとめと発表(3)
8 キャリア講演会(2)
(観光関連企業の人事担当者をお招きして,キャリア研修を行います)
9 成果のまとめと発表(4)
10 成果のまとめと発表(5)
11 成果報告会に向けた最終プレゼンの準備
12 成果報告会
(実習でお世話になった皆様をお招きして「成果報告会」を行います)
13 成果報告書の作成(1)
14 成果報告書の作成(2)とまとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時に必要に応じて指示します。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 実習成果、授業における意欲・参加態度、報告書・発表の内容など(100%)
備考 (Notes)
※観光インターンシップA・Bは,連続して履修することが前提となっています。

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

実習が終わっても気を抜かず,しっかりと実習をふりかえり,得たもの,達成できなかったこと,これから取り組むべき課題などを確認しましょう。皆さんのご指導・お世話をしてくださった実習先の方々は,皆さんの成果報告を楽しみにしています。感謝の気持ちを忘れず,きちんとした成果報告ができるよう,真摯な態度で取り組んでください。

【注意事項 / Notice】

本科目は、インターンシップや学外活動等の実践的な学びを中心に構成する授業である。