日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA418
Theme・Subtitle
Class Format Face-to-face (partially online)
Class Format (Supplementary Items) オンライン1回程度
Campus Practical Training
Campus Niiza
Semester Full year
DayPeriod・Room Tue.2
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number TRM3100
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 一般社団法人日本経済団体連合会寄付講座

【Course Objectives】

With the development of human resources active in the tourism and related business fields in mind, after their university training, students will perform practical work experience in companies, in order to deepen their understanding of the real world and their careers.

【Course Contents】

During the spring semester, students will learn directly from company staff as guest lecturers, from the company's history to the current situation, as well as the contents and significance of practical training, so students can understand a broad selection of training opportunities. In the fall semester when the training is finished, students will collect the results in a presentation and report, with the aim of gaining knowledge and experience.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス
2 実習受入企業講義 その1
3 実習受入企業講義 その2
4 実習受入企業講義 その3
5 実習受入企業講義 その4
6 実習受入企業講義 その5
7 実習受入企業講義 その6
8 実習受入企業講義 その7
9 実習受入企業講義 その8
10 実習受入企業講義 その9
11 実習受入企業講義 その10
12 マナー研修
13 受講者実習前クラス発表 その1
14 受講者実習前クラス発表 その2
15 実習1
16 実習2
17 実習3
18 実習4
19 実習5
20 実習6
21 実習7
22 実習8
23 受講者実習後クラス発表
24 実習報告リハーサル その1
25 実習報告リハーサル その2
26 実習報告リハーサル その3
27 実習報告反省会
28 報告書執筆要領説明

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時に必要に応じて指示する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業ごとのレポート、実習報告書、実習先からの評価、実習後の発表、出席状況等を対象とする(100%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 野田健太郎他 観光産業のグレート・リセット 中央経済社 2022 9784502443817 3034
2 野田健太郎 戦略的リスクマネジメントで会社を強くする 中央経済社 2017 9784502217616 3034

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

(1)4月はじめのガイダンスにおいて説明会を行うので、希望者は必ず参加すること
(2)自分自身で、積極的に考え、行動し、大きな成長と成果を獲得していくこと
(3)オンライン実施回は春学期1回程度を予定している

【注意事項 / Notice】

本科目は、インターンシップ、就業体験、その他の学外活動等による実践的な学びを中心に構成する授業である。