日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College College of Tourism
Course Code other registration
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.4
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Credits 2
Course Number TRM2003
Language Others
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes

【Course Objectives】

Students will acquire the ability to make decisions based on current data. Students will acquire basic knowledge regarding corporate data. The spring semester will focus on conducting an analysis of the industry as a whole.

【Course Contents】

Students will conduct comparisons and analysis based on current data regarding various industries and companies, including the tourism industry. Related course materials will be read in turn, and students will conduct joint research and a presentation on an industry of their choice.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス
2 大まかなテーマの設定
3 テーマに関係する資料の収集
4 発表事例の吟味
5 予備発表
6 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
7 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
8 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
9 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
10 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
11 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
12 各グループの発表及び内容についてディスカッションを行い発表内容について検討する。
13 さまざまな討論
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

報告者はレジメなどの準備を行うこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 出席・報告内容によって総合的に評価する(100%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 野田健太郎 戦略的リスクマネジメントで会社を強くする 中央経済社 2017 9784502217616 3034

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 野田健太郎 事業継続計画による企業分析 中央経済社 2013 9784502083204
2 野田健太郎 ベンチャー育成論入門―起業家マインドの醸成に向けて 大学教育出版 2004
3 伊藤邦雄 新・企業価値入門 日本経済新聞出版社 2014

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

・工場等の現場を視察する授業も含まれる。

【注意事項 / Notice】