日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA629
Theme・Subtitle 空間の把握と理解
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.4
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number TRM2003
Language Others
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Exercises are conducted to learn techniques for considering facilities and spaces offered for sightseeing.

【Course Contents】

In the spring semester, students will learn how to understand the spatial scale of buildings and open spaces, and the basics of sketch drawing and perspective drawing and model making. Students will have the opportunity to experience the space by visiting facilities and spaces near Tokyo and actually existing them there. After the field work students have to draw sketch and make model of the "places" that students actually visit.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 本演習についてのオリエンテーションとメンバーの自己紹介
2 人体寸法
3 作図と製図の基礎
4 自室空間の平面図描画1
5 自室空間の平面図描画2
6 自室空間のパース描画1
7 自室空間のパース描画2
8 自室模型制作1
9 自室模型制作2
10 新座キャンパス内スケッチ1
11 新座キャンパス内スケッチ2
12 東京国立博物館見学
13 上野公園内の空間についてのビジュアルプレゼンテーション
14 好きな建築サーベイと紹介プレゼンテーション

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

定規を使って直線の引き方の練習、カッターを使って安全に紙を切る練習をしておくこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 出席・授業への取り組み(50%)
課題(複数回)(50%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
必要に応じて適宜プリントを配付します。

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
必要に応じて適宜紹介します。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

協調性、リーダーシップ、責任感、探究心

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

定規、カッターボード、カッター、接着剤等工作用具

【その他 / Others】

カッター用の定規と三角定規、小型カッター、カッティングマットなどを各自用意しておくこと。くれぐれも怪我をしないように注意してキレイに仕上げて下さい。

【注意事項 / Notice】