日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA631/HA631HA631 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
経済学の視点から環境問題と観光を学ぶ |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月4/Mon.4 Mon.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRM2003 |
使用言語/ LanguageLanguage |
その他/OthersOthers |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
This course aims to learn about the relationship between environmental issues and tourism activities and the economy from an economic perspective. Students will acquire basic knowledge of economics and use it to analyze environmental issues and tourism activities to understand the role of the tourism industry. In addition, fieldwork will be conducted in parallel with acquiring basic knowledge.
This course will involve reading a wide range of literature and materials on environmental issues and tourism activities and economics, as well as experiential learning. Students will read texts and materials, give periodic presentations, and discuss their topics. Fieldwork, camps, and other activities will be decided by discussion among students.
1 | オリエンテーション:演習内容の決定、春学期の発表割当 |
2 | 文献の講読、ディスカッション |
3 | 文献の講読、ディスカッション |
4 | 文献の講読、ディスカッション |
5 | 文献の講読、ディスカッション |
6 | 文献の講読、ディスカッション |
7 | 文献の講読、ディスカッション |
8 | 文献の講読、ディスカッション |
9 | 文献の講読、ディスカッション |
10 | 文献の講読、ディスカッション |
11 | 文献の講読、ディスカッション |
12 | 文献の講読、ディスカッション |
13 | 文献の講読、ディスカッション |
14 | 総括 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
全員がテキストを必ず事前に読み、不明点は明らかにしておくこと。
発表担当者は、担当箇所のPPTを作成し発表に備えておくこと。
演習時間に出された質問、指摘を踏まえ復習しておくこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
発表内容(80%) フィールドワーク・調査等への参加(20%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
必要に応じて適宜紹介する。 |
積極的に演習に参加し、自身で何が問題か深く掘り下げる探求心と、観光や経済のみならず幅広い分野に興味を持つ高い知的好奇心を持つことが求められる。さらに、習得した知識を応用し自身の発表の際にアウトプットとして活用できること、最適かつ効率的なソリューションについてオリジナリティに溢れたアイデアを考え出せることが求められる。
授業の中で紹介する資料等について、「Canvas LMS」を使用する予定である。
ゼミを進めるにあたっての他詳細は、第1回目のオリエンテーション時に説明するため、必ず出席すること。
環境問題や観光活動と経済の関わりについて、経済学の視点から学ぶことを目的とする。経済学の基礎的な知識を身につけ、それをもとに環境問題や観光活動を分析し観光産業の役割を理解する。さらに、基礎的知識の習得と並行し、フィールドワーク等も行なう。
This course aims to learn about the relationship between environmental issues and tourism activities and the economy from an economic perspective. Students will acquire basic knowledge of economics and use it to analyze environmental issues and tourism activities to understand the role of the tourism industry. In addition, fieldwork will be conducted in parallel with acquiring basic knowledge.
この講義では環境問題や観光活動と経済学の研究に参考となる幅広い領域の文献・資料の講読、および体験型学習を行う。テキストや資料を読み、定期的な発表を行ない、学生自身が取り上げた議題についてディスカッションする。フィールドワークや合宿やその他の活動は、学生同士で話し合い活動内容を決める。
This course will involve reading a wide range of literature and materials on environmental issues and tourism activities and economics, as well as experiential learning. Students will read texts and materials, give periodic presentations, and discuss their topics. Fieldwork, camps, and other activities will be decided by discussion among students.
1 | オリエンテーション:演習内容の決定、春学期の発表割当 |
2 | 文献の講読、ディスカッション |
3 | 文献の講読、ディスカッション |
4 | 文献の講読、ディスカッション |
5 | 文献の講読、ディスカッション |
6 | 文献の講読、ディスカッション |
7 | 文献の講読、ディスカッション |
8 | 文献の講読、ディスカッション |
9 | 文献の講読、ディスカッション |
10 | 文献の講読、ディスカッション |
11 | 文献の講読、ディスカッション |
12 | 文献の講読、ディスカッション |
13 | 文献の講読、ディスカッション |
14 | 総括 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
全員がテキストを必ず事前に読み、不明点は明らかにしておくこと。
発表担当者は、担当箇所のPPTを作成し発表に備えておくこと。
演習時間に出された質問、指摘を踏まえ復習しておくこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
発表内容(80%) フィールドワーク・調査等への参加(20%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
必要に応じて適宜紹介する。 |
積極的に演習に参加し、自身で何が問題か深く掘り下げる探求心と、観光や経済のみならず幅広い分野に興味を持つ高い知的好奇心を持つことが求められる。さらに、習得した知識を応用し自身の発表の際にアウトプットとして活用できること、最適かつ効率的なソリューションについてオリジナリティに溢れたアイデアを考え出せることが求められる。
授業の中で紹介する資料等について、「Canvas LMS」を使用する予定である。
ゼミを進めるにあたっての他詳細は、第1回目のオリエンテーション時に説明するため、必ず出席すること。