日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA641
Theme・Subtitle 気候変動による地域の特産品への損失の経済的価値
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.5
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Credits 2
Course Number TRM3003
Language Others
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation ×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Students must decide on a research theme they want to be clear about. For example, conduct a field survey and collect data on how climate change negatively impacts local specialty products. The economic value of the loss of local specialty products will be estimated using the data collected, and the results will be presented at a national conference.
If it is difficult, students will study economic analysis of the world's natural heritage in this class. As many regions make good use of area-specific resources such as tourism resources, it is important to understand the value of local development using economics. This class will focus on the world's natural heritage and learn how to estimate its value as a tourism resource. This viewpoint will enable students to analyze which region will be suitable for registering the world heritage in the future through an economic perspective.

【Course Contents】

It is significant for us to consider the impact of climate change on tourism because the aggravation of climate conditions results from inadequate human activities. In particular, the course will focus on estimating the impact on local specialties using economic models and the analysis of the decision-making process of producers, such as shifting crops. In addition, field surveys will be conducted in the target areas, and data will be analyzed.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション:演習の進め方、発表担当の割当て
2 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
3 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
4 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
5 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
6 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
7 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
8 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
9 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
10 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
11 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
12 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
13 文献の講読、プレゼンテーション、ディスカッション
14 総括

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

発表担当者は、必ずPPTで担当箇所を発表するための準備をしてくること。
演習の中で出された質問、意見、コメントに対応するため、復習も兼ねて次回までにその準備をしてくること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 発表内容の質、質疑への受け答え(80%)
参加態度(コメント、質問)(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 栗山浩一 世界遺産の経済学 勁草書房 2000

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
演習の中で適宜指示する。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

データ分析を実施するため、R、Python、STATAといった統計ソフトを活用できる能力を必要とする。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

第1回目のゼミで、進め方および発表割当を決めるので必ず参加すること。

【注意事項 / Notice】