日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Tourism
Course Code HA824
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Fri.4
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Credits 2
Course Number TRM1200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2016年度~2018年度1年次入学者対象

【Course Objectives】

Broadening outlooks on the world, and recognizing that its regions are interconnected.

【Course Contents】

In this lecture, we will introduce concrete examples showing these various connections between the histories and cultures of the regions and ethnic groups of the world, using textual sources, photographs and video materials.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション:世界の見方考え方
2 食物の歴史
3 感染症の歴史
4 世界遺産から歴史・地理を眺めてみよう:中南米
5 世界のおもな宗教
6 世界のおもな宗教
7 世界遺産から歴史・地理を眺めてみよう:アジア
8 13世紀~15世紀の海域アジア
9 中東と日本
10 アフリカ・ヨーロッパ・アジア
11 近隣諸国との歴史
12 世界の先住民族
13 世界の先住民族
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

[復習]
授業中に取ったメモを整理し,授業資料とともにファイリングしてみましょう。
配布した授業資料をもとに講義の振り返ってみてください。
授業中に紹介したものやご自身が興味や関心をもった内容などについて関連する本や論文を読んだり,インターネットなどを用いて調べたりして,さらに理解を深め,毎時後の提出物や期末レポートに生かしていただければと存じます。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 リアクションペーパー等授業内に指示した提出物(60%)
最終レポート(Final Report)(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
講義中に参考文献を紹介いたします。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

パワーポイントを使用した講義形式で,映像資料などを適宜活用します。

【注意事項 / Notice】