日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HA901
Theme・Subtitle 観光ビジネス各業界のOB・OGから「観光の現場」を学ぶ
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Wed.4
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Credits 2
Course Number TRM2100
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 立教観光クラブ寄付講座

【Course Objectives】

By studying the current situation and issues of Japan's tourism industries, and future direction from guest speakers active in the field, we will understand the variety of occupations within tourism, and the significance of working there.

【Course Contents】

The class combines lectures and discussions. In this lecture, a guest speaker alumni (affiliated with Rikkyo Tourism Club) active in the tourism industry will be invited to introduce the latest trends in the field and in their work, as well as thoughts on working in the tourism industry, advice to students etc. with a Q&A to follow. Discussions will be conducted on themes determined by the lecture content.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 観光ビジネスの基礎(ロジカルシンキング/マーケティング/ホスピタリティ)
3 宿泊業1(ホテル)
4 宿泊業2(旅館)
5 宿泊業3(リゾート)
6 交通業1(鉄道)
7 交通業2(航空)
8 旅行業1(カウンターセールス)
9 旅行業2(メディアセールス)
10 旅行業3(アウトセールス)
11 観光関連事業1(インバウンド促進)
12 観光関連事業2(ガイドブック・観光情報)
13 これからの観光産業
14 観光ビジネスに関するディスカッション

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

日頃より観光産業の動向について新聞や専門誌などを用いて情報収集を行うこと。 またディスカッションの回に際しては、それまでの講義内容を確認し復習しておくこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業への参加状況(50%)
毎時間の課題レポート(50%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
特定のテキストは使用せず、講義時に資料を配布する。

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
適宜講義資料に付記する。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

観光産業への進路を考えている学生さんへのサポートとなることを願って、講義を進めていきます。

【注意事項 / Notice】